Екскурзоводите на протест от 1-ви септември

Актуални новини
12:51 - 25 Август 2020
1497
Екскурзоводите на протест от 1-ви септември

Положението на екскурзоводите е трагично. Нашият бранш пострада най-много от кризата с Covid-19. Това отсече пред БНР председателят на Съюза на екскурзоводите в България Христина Неделчева.

Тя оглавява една от трите професионални организации на екскурзоводите, които се готвят за протестни действия от 1-ви септември.

"Искаме по една работна заплата за всеки от шестте месеца на епидемична обстановка, като осигуровките да бъдат за сметка на държавата", огласи тя исканията на заетите в бранша. 

Неделчева добави, че те настояват още на регистрираните в бюрата по труда да им се увеличи правото на паричното обезщетение, а на тези, на които приключва паричното обезщетение, да се удължи изплащането, защото те нямат възможност да работят до другото лято. 

Неделчева посочи, че на срещи със социалния министър Деница Сачева тези искания на бранша са били представени. "Бизнесът се възползва от мерките срещу корона кризата, защото тези програми са разработени за работодателите, а ние сме наетите лица", подчерта тя.