Ексминистър: ЕК продължава да наблюдава родното правосъдие

Актуални новини
12:50 - 26 Май 2020
1384
Ексминистър: ЕК продължава да наблюдава родното правосъдие

Комисията ясно каза, че продължава да наблюдава правосъдната ни система. Самият мониторинг - то е ясно, че от години вече не работи. ЕС минава на абсолютно друга система за наблюдение върховенството на правото на държавите членки, който ще е мониторинг върху всички държави.

Това заяви пред бтв бившият външен министър в кабинета на Бойко Борисов Даниел Митов. Той коментира и икономическите мерки на правителството. "Мерки от типа на 60/40 са добри като намерения, но всъщност са обраснали от бюрократщина. Мярката, колкото и добре да е замислена, на практика не работи. Само 5% от парите са стигнали до бизнеса в България", обяви той.

Според Митов кризата не е свършила, но е овладяна на световно ниво. "Подобни кризи не създават нищо ново, но дават ускорение на вече съществуващи тенденции. Ще има разместване на пластове в световен мащаб заради COVID-19 особено по отношение на съществуващи тенденции като засилване на недоверието между САЩ и Китай или ЕС и Русия", загатна Митов. 

"Никой не беше подготвен за пандемията - никой не очакваше това, което ни се случи", каза още той.  Но в криза е важно мерките да са бързи, не толкова правилни, смята ексминистърът. 

Митов подчерта, че страните в световен мащаб трябва да се замислят особено много за това, че не може да се разчита само на една световна фабрика, каквато е Китай, защото по време на криза като коронавируса се вижда как нещата излизат извън контрол. Според него много от държавите вече планират производствено диверсифициране.

"Виждате, че има държави, които лъжат за заболелите си и смъртните случаи от коронавирус. Може да се окаже, че след отварянето на границите ще има нови огнища", коментира още бившият външен министър. 

"Може да има по-дълги последствията върху икономиката ни от очакваното", прогнозира Митов.