Експеримент на Тесла прави земетресение в Ню Йорк

Малка машина предизвиква труса през 1898 г.

Мистика
22:24 - 21 Април 2024
34610
Експеримент на Тесла прави земетресение в Ню Йорк

През 1898 г. Ню Йорк е разтърсен от мистериозно земетресение, в резултат на което полиция и линейки бързо се втурват към района на лабораторията на Никола Тесла. Десетилетия по-късно легендарният изобретател разкрива тайната на това необичайно събитие. Всичко е заради малката машина, която по думите му „може да се побере в джоба на палтото“.

Известен с революционната си работа в областта на електричеството и енергията, Никола Тесла експериментира с трептения в опит да създаде генератор, който може да предава енергия на големи разстояния. В онзи съдбоносен ден той инсталира своя електромеханичен осцилатор на колона в лаборатория си.

Когато Тесла увеличава честотата на генератора, вибрациите се разпространяват в подземните и съседните сгради, причинявайки хаос. Сградите се разклащат, стъклата се пръскат, а уплашените жители бягат на улиците. Когато полицията пристига на място, Тесла спокойно ги посрещна на входа на лабораторията си и обявява:

„Господа, закъсняхте малко, за да станете свидетели на моя експеримент. Намерих за необходимо внезапно да я спра по необичаен начин“.

Тесла обяснява, че неговият генератор е причината за земетресението и кани полицията да се върне по-късно, за да види отново опита. Въпреки това, веднага щом полицията напуска лабораторията, Тесла деактивира устройството и го прибира в джоба си.

По-късно Тесла казва, че е експериментирал с генератора извън лабораторията си. Той монтира устройството върху металната рамка на строяща се сграда на Уолстрийт и скоро цялата конструкция започва да вибрира, плашейки работниците и карайки полицията да се появи отново.

Изобретателят твърди, че неговият генератор е толкова мощен, че може да разруши Бруклинския мост за по-малко от час. Той също така твърди, че може да разцепи Земята на две с правилната машина и динамит.

Въпреки невероятните твърдения на Тесла, работата му в областта на резонанса и вибрациите има значително влияние върху науката и технологиите. Неговите изследвания полагат основите на съвременните технологии, включително ултразвукова диагностика и сеизмично проучване.