Експерт: Болничният може да катурне правителството

Мика Зайкова за пореден път призова фалшификациите да се криминализират

Новини
10:12 - 18 Ноември 2019
4284
Експерт: Болничният може да катурне правителството

„Този път българинът няма да мълчи“, заяви пред БНР икономистът Мика Зайкова за идеята първият ден от болничния да е изцяло за сметка на работника. 

„В момента около 3,7 млн. са хората, които работят. Тези хора, ако излязат на улицата, какво правим?“, попита тя и не изключи да се стигне до масови протести, които да разклатят правителството. 

„Липсата на организация и мисъл за организация в хората, които управляват този процес – Министерството на труда, НОИ и Министерството на здравеопазването, се стовари като юмрук върху невинните работници, които наистина са болни“, коментира експертът и не отрече наличието на фалшиви болнични и зле работещата ни здравна система. За нея решението е: 

„За да може да се разсече този "гордиев възел", трябва да се направят няколко простички неща. Първото е, че тази временна антикризисна мярка, която беше превърната в постоянна – работодателите да плащат, трябва да бъде отменена. Не може НОИ да прибира парите, а някой друг да плаща. При всички положения цялото обезщетение – от първия до последния ден, трябва да се плаща от НОИ. … Между трите ведомства трябва да се организира ефективен контрол и да се криминализира това престъпление. Когато един човек е заплашен да отиде в затвора или да получи тежка санкция, ще си помисли дали да го прави“. 

„Каква е гаранцията, че утре застрахователите няма да кажат „Държавата взима пари, а не плаща, защо и ние не го направим“, попита Мика Зайкова. Тя изрази надежда премиерът да вземе „правилното решение“. По думите ѝ не може да се взимат такива важни решения през главата на социалните партньори. 

„Има трима участници в цялата далавера – работникът, този, който му издава болничния лист, и този, който контролира. Това си е чиста корупционна практика. Тъй като се борим с корупцията, моля да направят ефективен контрол“, коментира още тя. 

Мика Зайкова за пореден път призова фалшивите болнични да се криминализират, но не уточни кой трябва да понесе наказателна отговорност. Тя се съгласи с д-р Нигяр Джафер, депутат от ДПС, която , пише Actualno.com.