КНСБ: Няма как да не се изплаща първия ден от болничния

Такава практика има в цяла Южна Европа, опонира Ивелин Желязков от АИКБ

Актуални новини
17:09 - 15 Ноември 2019
2413
КНСБ: Няма как да не се изплаща първия ден от болничния

Не зная дали темата за болничните е най-важната, поважното е че това е несъстоятелно и е невъзможно да бъде прокарано. Това заяви лидерът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров пред Нова телевизия по повод предложението на управляващите първият ден от болничните да не се заплаща.

"Това раздели както политическия свят, така и работодателите", каза още той. "Първо казват защо ние плащаме за нещо, за което веднъж е платено, което е наистина така", отбеляза Димитров.

10% от болничните са с продължителност един ден. Това не означава, че масово българите си взимат по ден болничен, за да си удължат уикенда. Като мерим нещо с Европа, трябва да мерим и доходите си. Ако живея на ръба, като ми вземеш една надница, това колко е - ако съм една шивачка, посочи още Димитров.

НОИ има потвърдени приходи за следващата година, заяви той. Ивелин Желязков директор на "Тристранно сътрудничество" в Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заяви обаче, че взимането на болничните се е превърнало в пандемия. Той обясни, че през последните години те многократно са нараснали.

"Когато един ваш работник не е на работа, неговите работници трябва да изработят и неговите задължения", каза още той. Най-малко болнични са взети през 2012-а. Това показва, че тази мярка е работила. От тогава болничните и разходите растат.

"Такава мярка има в цяла Южна Европа", заяви още Желязков.