Горанов: Предложението за болничния е в пакет, мотивирали сме го

Промяната ще намали склонността към злоупотреби, показват данни на управляващите

Политика
12:30 - 15 Ноември 2019
2555
Горанов: Предложението за болничния е в пакет, мотивирали сме го

Предложението да не се заплаща първия ден от болничните върви в пакет с по-високата минимална пенсия и други промени. Всички те са мотивирани от нас, а всеки има право да има мнение. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов. Запитан дали идеята за орязването на болничния е била негова, в кулоарите на Народното събрание той каза: Това е технология, такъв въпрос няма смисъл.

По-рано днес в управляващата коалиция възникна спор, след като шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова каза, че предложението не е на ГЕРБ и правителството, а Юлиян Ангелов от ВМРО обяви, че е на финансовия министър.

"Нито г-жа Стоянова, нито г-н Ангелов присъстваха на заседанието на политическия съвет, което се проведе в 9 ч в Министерския съвет. Така че и двамата грешно коментират пакета от предложения, който анонсирахме от страна на управляващата коалиция", обясни Горанов.

Той обясни, че пакетът съдържа не само темата за болничните, но и за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и мерки, свързани с подобряване достъпа на деца до детски градини и включването им в образователната система.

Много анализи показват, че със сигурност ще се намали склонността за злоупотреби с болничните, обясни предложението министърът. Такава практика имало в 2/3 от европейските държави, това не бил изолиран за България проблем. Голямо впечатление прави екстремалните нарастване само за няколко години при еднакъв брой заети - има удвояване на болничните от 8 милиона 2013 г. до над 18 милиона до 2019 г. Това е един проблем, който трябва да бъде решен. Години наред си говорят синдикати и работодатели, а проблемът остава нерешен, обясни Горанов.

Предложението е на управляващата коалиция и е в пакет, категоричен бе министърът на въпрос дали има крачка назад, за каквато заговори Юлиян Ангелов от ВМРО.

Всичко друго е технология и опит за създаване на напрежение в коалицията, което не съществува, особено след коалиционния съвет вчера, допълни Горанов. 

Всеки има право на позиция, това е политическото ни решение, каза той на въпрос за протеста на синдикатите. Въпросът е поставен погрешно. Това е решение зад което стоят достатъчно мотиви. За да бъде взето на коалиционен съвет, са били съгласни всички. Там решенията се вземат с консенсус. Зад него еднакво стоят ГЕРБ и ОП", заяви и съпредседателят на групата на ОП Искрен Веселинов.

Ако се говори за баланс на системата, имайте предвид, че фондът за изплащане на общо заболяване и майчинство от години е на дефицит и осигурителната вноска за него не покрива рисковете, който той покрива, обясни още Горанов. Като свържем тази тема и с едно друго небалансирано решение, свързано с почивните и празничните дни, което се взе през 2016 г., стимулите за нарушения и възможността за контрол са силно ограничени, особено в малките населени места, където имаме много тясна връзка между общопрактикуващите лекари и хора.