Утеха: Не плащаме 1-ия ден от болничните при гледане на дете и злополука

Приехме санкцията заради фалшивите медицински, каза Менда Стоянова

Актуални новини
09:05 - 15 Ноември 2019
16452
Утеха: Не плащаме 1-ия ден от болничните при гледане на дете и злополука

Решението първият ден от болничния да не се плаща на служителите е вследствие на анализ на работодателите, който показва висок процент на фалшивите болнични. Преди години приехме първите три дни да се поемат от работодателя, но се видя, че ефект няма. Това заяви председателката на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова.

Тя обаче уточни нещо много важно – че първият ден от болничните няма да си плаща работникът, когато става въпрос за гледане на болно дете и при трудова злополука.

Икономии ще има и действително ще останат повече пари за заплати, но не това е основната идея. По-важно е да се пресече порочната практика, каза Стоянова. Предстоял анализ какво е положението в държавната администрация.

По повод увеличението на минималната пенсия, Стоянова коментира, че при всички случаи ще има много несправедливости. Но увеличението не е за хора, които не са работили, а такива, които са се осигурявали на много ниски прагове, напр. земеделските производители и сега се осигуряват на 400 лв., т.е. когато те се пенсионират, не ги чака дори минимална пенсия. Най-ниските пари за старост получават 384 000, но от тази мярка ще бъдат засегнати около 800 000 души. Това са хората с инвалидни пенсии, които зависят от минималната, наследствени пенсии и т.н.

За мен правилното решение е не общо повишаване на минималната пенсия, а подпомагане на хората без други доходи и имоти, заяви финансистката.