Експерт: Добавяме около половин процент всяка седмица към безработните

Към 31 декември 2020 г. броят на регистрираните в бюрата по труда е 220 292

Новини
13:09 - 19 Януари 2021
1140
Експерт: Добавяме около половин процент всяка седмица към безработните

Пандемията се отрази доста тежко върху пазара на труда у нас. Имахме много големи пикове и спадове през миналата година, но стартът на новата година e доста притеснителен – имаме рекорден брой от 15 000 нови безработни през първата седмица на януари. Това каза в интервю за БГНЕС Георги К. Първанов, който е HR-експерт, член на УС на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ).

„По мои сметки около 12, може би дори 13% гоним вече безработица, което не се е случвало от над 15 години на пазара на труда. Ако продължим с това темпо може да минем и 15%”, каза той. По официална информация от 10 януари тази година от Министерството на труда и социалната политика по предварителни данни към 31 декември 2020 г. броят на регистрираните в бюрата по труда безработни е 220 292. Безработицата продължава да е около 7%. От началото на пандемията до края на 2020 г. работа започнаха 210 562 безработни.

Броят новите безработни през първата седмица на януари, според Георги К. Първанов е заради това, че се е събрала скрита безработица. „Това са много ресторанти и други обекти, които са се надявали да отворят по-рано, задържали са хората с частично заплащане. Има много хора, които нямат право на обезщетения и сега излизат като реални цифри като регистрирани безработни, и пикът е много сериозен.

Грубо казано: Добавяме около половин процент всяка седмица към безработните. Това е страшно нещо”, заяви той.

По думите на Първанов, ако не са били мерките, които са взети от социалното министерство, сега безработицата щяла да е между 18-20%.

„Факт е, че тези мерки работят. Когато се отвориха сектори след първото затваряне – август-септември-октомври, безработицата тръгна надолу, започнаха да се отварят нови работни места, влязоха и някои по-малки инвеститори. Мерките, които се предлагат – и субсидирана заетост, и програмата 60/40, всичките й подварианти, определено действат като задържащ фактор, но е факт, че цели бизнес-области са много тежко ударени и това няма как да се компенсира изцяло”, заяви той.

Неговите наблюдения показват, че освен от ресторанти и хотели, голям ръст на безработните има и в текстила, но и от търговия и от други области.

„Почти целият бизнес, който е свързан със събития е парализиран. Там не са заети толкова много хора, колкото в ресторанти и хотели, но те не очакват преди март-април да бъдат организирани първи събития и персоналът е почти освободен. Доста тежка е ситуацията при свободните професии, в някои от сферите на услугите. Като цяло е много важно колкото може по-бързо да има отваряне. Според мен от 1 февруари е много важно да отворим максимално бизнеса, така че да се върне икономиката към нормалното и да спасим тези останали работни места”, заяви той.

Първанов смята, че ще се види стабилизиране стига от 1 февруари да отпаднат мерките. „Това, което се говори е, че може би единствено моловете ще останат все още за допълнителен период затворени. Ако всички останали – фитнеси, ресторанти и т.н. се отворят, ще видим от 1 февруари един рестарт и доста нови работни места, или такива, които се възстановяват.

От 1 март икономиката ще бъде почти изцяло възстановена и очаквам от есента да има сериозен тласък, надявам се и да имаме нормален туристически сезон лятото”, заяви той.

HR-експертът съветва човек, който е останал без работа да е активен, да не чака да му изтекат помощите, ако въобще получава такива. „И да не чака обещания като тези: Изчакай, да видим! Ще отворим! Сега си на половин заплата! Той трябва днес и сега да се активира по всички канали в търсене на работа, да си осъвремени автобиографията или CV-то, да не пропуска канала лични контакти – често в България той носи някаква негативна стойност, а не е така. Да потърси агенции за подбор на персонала, всички сайтове, които са специализирани за работа, задължително да има хубав профил в LinkedIn. Държа да кажа, че асоциацията, която представлявам – Българската асоциация за управление на хора, беше много активна през миналата година и се опитахме да помогнем и на работодателите, борим се за дигитална трудова книжка и доста други неща, но като цяло ситуацията на пазара на труда е притеснителна”, заяви Първанов.

Най-много са безработните в момента от хотело-ресторантьорския сектор. „Там по последни данни, които гледах, са загубени със сигурност поне 50 хил. работни места, но е много трудно да се сметне каква е реалната цифра и тя ще излезе най-вероятно със закъснение.

Като цяло държавата отчита за целия период от предното затваряне до момента, че около 150 хил. работни места са нетно загубени, т.е. това е добавка към безработните. Моята сметка е малко по-висока. С този старт на новата година, вероятно 180-200 хил. сме добавили като цяло”, каза той.

По думите му в момента продължават да се търсят хора за места свързани с онлайн продажбите. „Всички, които са свързани с тези продажби продължават да търсят хора и да се разрастват. Съответно свързаните с тях куриерски компании са в подем и там се търси постоянно персонал. Традиционно веригите за хранителни, и не само такива стоки, които добре се развиват – продължават да търсят хора. Продължава и в IT-сектора, даже последните данни, които гледах тук имаше нетен ръст от около 7000 на добавени работни места, може би да са стигнали и 10 000. Имаше спад, но се възстанови търсенето в кол центровете и шерд сървис центровете – повечето от тях така преструктурираха дейността си, че можеш да си седиш в Габрово и в Шумен и да работиш за София, или извън България. Доста от банките и телекомите също направиха такова решение, то дава възможност за дистанционна работа”, посочи той.