Експерт: Има дисбаланс между стоките и парите в обращение

Икономика
12:28 - 07 Юни 2022
2149
Експерт: Има дисбаланс между стоките и парите в обращение

"При положение, че имате все по-малко положен труд, при суровините няма високи темпове на добив и производството на първична енергия се увеличава с около 1%, няма как да има ръст на крайната продукция с 10 или 20%. Парите в обращение се увеличават почти двойно от 2013-2014 г. - 120 млрд. парична маса сега. Има огромен дисбаланс между стоките и парите в обращение, затова има догонващ темп на цените", обясни доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН.

По думите му при продължаване на военния конфликт в Украйна е възможен сценарий на стагфлация. "При затрудняване на логистиката на доставки и повишението на горивата се очертава неприятен развой. Възможно е да се "крадат" енергийни ресурси. По-големите страни ще търсят увеличение на доставките и това ще стане за сметка на по-малките страни", смята той.

Според него има само опити за компенсации, които не са прицелени към най-уязвимите. "Много сме далеч от провеждането на целенасочена фискална политика, която да дава резултат. Притесненията за влизане в Еврозоната са за това какво ще ни струва и как ще бъде променена тя докато ние влезем", обясни доцентът.