Експерт: Кататонен ефект може да е убил Милен Цветков

Комбинацията от амфетамини и кокаин е блокирала мускулите на шофьора убиец, предполага терапевтът на зависими Желяз Турлаков

Новини
10:44 - 25 Април 2020
8859
Експерт: Кататонен ефект може да е убил Милен Цветков

Коктейл от четири вида наркотик - марихуана, амфетамини, кокаин и лексотан са открити в кръвта на Кристиан Николов, виновен за зверското меле в столицата, при което загина журналистът Милен Цветков. 

Според Желяз Турлаков, който е терапевт на зависими и основател на терапевтичната общност “Ново начало”, това не са опиати, а стимуланти. 

„Комбинацията на амфетамини и кокаин е много мощна и често може да причини т.нар. кататонен ефект. Мускулатурата да бъде до такава степен стегната, че човек да се вкамени, да натисне газта до дупка и да не може да спре. Това според мен е едното обяснение“, коментира в „Тази събота“ терапевтът. 

Според него, другото обяснение, че Кристиан може и за секунди да е заспал на волана, да е ускорил и да се е ударил. Въпреки това, д-р Турлаков по-скоро стои зад мнението, че става въпрос за кататонния ефект.

"Лайфстайлът на тези хора е свързан с клубна култура и нощен живот. Употребата на стимуланти може да доведе до няколко дни липса на спане. Това е обяснението за лексотана в цялата схема. Те го използват, за да свалят възбуждащия ефект" - казва още той. 

Желяз Турлаков бе категоричен, че става въпрос за зависимост.

„Новият профил на зависимисите е полизависимост, ниска възрастова граница, склонност към употреба на повече от една субстанции. За съжаления мисля, че това нещо ще продължи като тенденция“, каза още Турлаков.

Коментар по темата направи и рали пилотът Димитър Илиев. Според него, не е лесно да удариш умишлено кола.

"Тук няма опит нито да спре, нито да заобиколи. Отделно става въпрос за скорост над 100 км/ч. Не е изключено да е карал дори със 140 км/ч – скорост за магистрала, не за града. Има едно малцинство сред нас шофьорите, които правят брутални нарушения – превишават скоростта двойно повече, изпреварват в насрещното, правят опасни маневри. Трябва като нация да се борим срещу това нещо, защото това е вид тероризъм. Тероризъм, от който се умира на момента. Обикновено умират невинните“, каза той.

Илиев отправи апел към всички шофьори, когато видят подобен човек, да сигнализират незабавно на тел. 112, за да може да бъде издирен и да му се търси отговорност за поведението на пътя.

„Това не е лош късмет, а лошо разбиране на народа, че можем да си позволяваме такъв тип поведение“, допълни рали състезателят.

Той обясни още, че при сблъсък само с 10 км/ч камшичният удар е толкова силен, че почти със сигурност води до някакъв вид травми.

„Нулев е шансът да оживееш при подобен удар, какъвто е бил този при катастрофата с Милен Цветков“, каза Димитър Илиев.