Експерт: Можем да осъдим „Газпром“ за милиарди

Ние ще сме от последните, които ще заведем дело, прогнозира Красимир Манов

Топ
10:37 - 06 Юни 2023
2358
Експерт: Можем да осъдим „Газпром“ за милиарди

България обмисля да заведе арбитражно дело срещу „Газпром“ по повод спрените доставки от руската страна през 2022 г., съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов. В момента се изготвят анализи и внимателно се следи какво се случва в другите държави по казуса и се прави подготовка именно за движение в това направление, обясни той. 

Енергийният експерт Красимир Манов смята, че Христов е претърпял катарзис, тъй като в началото служебният кабинет е имал друга позиция. "Новият министър трябва да бръкне надълбоко и да види за какво става въпрос. Не мисля, че „Газпром“ имат каквато е и да възможност да спечелят делото, защото става дума за недоставяне определени физически количества природен газ по абсолютно изряден договор. Мисля, че ще ги осъдим, но е отделна тема дали ще платят. Ние ще сме от последните, които ще заведем дело. Предполагам, че делата ще завършат в полза на европейските корпорации и държави'', подчерта той. 

По думите му Христов нищо не е направил по темата с „Газпром“. "На базата на преглед на документи - за физически недоставени количества и пропуснати ползи, ще се изчисли размерът на иска. Това са възможно най-сложните дела - става въпрос за милиарди. В енергийната област има притеснение, че въпросният нов министър не е човек от системата и не е подготвен професионално, а има тежки проблеми, които да решава с летящ старт", коментира Манов пред Нова тв.