Експерт: На вота в Турция на някои машини са гласували повече хора, отколкото това е възможно

Не е известно някой да е направил проверка на тази ситуация, посочи Румяна Дечева

Политика
10:31 - 02 Септември 2022
2601
Експерт: На вота в Турция на някои машини са гласували повече хора, отколкото това е възможно

„Относно сигурността на целия изборен процес, нямаме основания за притеснения, но когато говорим за участието на българите в чужбина, винаги има опасения. Организацията на изборите в страната и тази в чужбина е много различна. За да участват всички българи, които по различни  причини са извън България в деня на вота, ние имаме една огромна мрежа от доброволци. Имаме и едно цяло Министерство на външните работи, което също организира този вот”.

Това коментира Румяна Дечева, експерт по изборни въпроси и член на Обществения съвет на ЦИК, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според  Дечева ние сме мобилно, съвременно общество, много образована нация и се справяме добре с всяко предизвикателство. Тя обясни, че не само българите в чужбина, но и българите в страната не могат да гласуват, ако не са точно в секцията, в която са регистрирани.

Относно сигурността на изборите, Дечева каза, че на последния вот в Турция, например, на някои машини са гласували повече хора, отколкото е капацитетът на самите машини. Не е известно някой да е направил проверка или анализ на тази ситуация и въпросните машини да са подложени на одит.

„Изборите се движат от доброволци. Решаващата част от вота лежи върху техните плещи. Това включва и намирането на помещения. Не навсякъде се гласува с машини, в секциите с под 200 гласоподаватели гласуването е хартиено. Няма специално обучение на доброволците. Броят на заявленията за тези избори е по-малък от предишните”, коментира проф. Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет и организатор на изборните секции в Калифорния.