Експерт: Не, токът няма да поскъпне от 1 юли

Твърденията на служебния министър на енергетиката са нелепи, заяви проф. Валентин Колев

Новини
10:10 - 15 Май 2024
2849
Експерт: Не, токът няма да поскъпне от 1 юли

Твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който прогнозира, че от първи юли цената на тока ще се повиши, са нелепи. Това заяви проф. Валентин Колев, енергиен експерт и председател на Българската браншова камара на енергетиците, в студиото на БТВ.

Според Малинов причината е натрупаният дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Но Валентин Колев обясни, че "Фонд "Сигурност" трябваше да се попълва от така нареченото "Задължение към обществото", което отпадна и от свръхпечалбите на енергийните дружества, които вече трудно могат да се намерят при тези цени на електроенергията.

Проф. Валентин Колев

Председателят на браншовата камара на енергетиците подчерта, че ако цените са правилно регулирани, няма да има нужда от Фонд "Сигурност".

Той изтъкна, че енергетиката не е отрасъл, който трябва да изпълнява социална функция, не трябва да има политическа намеса, а отдавна "трябваше да се развива по свободен начин".

Професорът обясни, че

цената на тока трудно вече може да се определи дори от регулатора,

като посочи, че за миналия месец на Българската независима енергийна борса той е бил 113 лева, при над 200 лева за предходната година за същия период.

За нощната енергия той каза, че е имал очаквания да отпадне понеже тя представлява не повече от 15 - 20% от общото управление и

няма да доведе до драстично увеличение на сметките за битовите потребители.

Валентин Колев не мисли, че работещият с намален капацитет АЕЦ "Козлодуй" е причина за различните цени на електроенергията. Той обясни, че участието на фотоволтаиците е над 3000 мегавата като производство. Дори в моментите, в които има голямо производство, има и голям износ.