Експерт: Няма причина топлото да поскъпва с 30%

Според мартин Владимиров "Булгаргаз" е сключила някои неизогдни споразумения

Актуални новини
11:30 - 28 Януари 2024
3500
Експерт: Няма причина топлото да поскъпва с 30%

Не е резонно цените на топлофикация да се повишат с 30% заради по-студения с 3 градуса декември 2023 г., защото цените на природния газ на европейски борси и в България се понижиха значително въпреки студената зима, защото има насищане с газ на европейския пазар, газохранилищата са запълнени на рекордни равнища. Това обясни пред БНР Мартин Владимиров директор на програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.

Защото "основната част на ценообразуването на топлоенергията е цената на газта", каза експертът. 

И представи своите аргументи: Трябва да се има предвид, че от години цената на топлоенергията се задържа изкуствено на ниски равнища, което води до сериозни загуби за топлофикационните дружества, сериозни трудности да подържат системата ефективна, има големи загуби и изобщо секторът е в много тежко състояние. Опитва се да намери глътка въздух и при всяка възможност да вдига цените, за да си покрие загубите.

Експертът в енергетиката прогнозира, че в дългосрочен план това е трендът - увеличение на цените, "ако искаме да стабилизираме сектора. Но мисля, че за съжаление заради популистки виждания, как да се определя цената на топлоенергията в България, и ми е трудно да си представя, че някой регулатор, независимо, че КЕВР е независим орган, ще посмее да вдигне чувствително цената на топлофикация".

Мартин Владимиров коментира още, че е пресилено твърдението, че "Булгаргаз" е във фалит:  

Но някои сключени споразумения, последните 12 -18 месеца, действително накърниха финансово газовия оператор, тъй като те не са изгодни за България. Ние плащаме например в момента повече на турската страна, на турската компания Боташ, за преноса на газ, отколкото  получаваме от турска компания да използва нашата газопреносна мрежа. Това споразумение впрочем се разследва от ЕК

"Много въпроси възникват и около сделките с Гърция, знаем, че там получаваме газ на много високи цени, значително по-високи от средните в ЕС и значително по-високи от азерския газ и съответно когато този газ се продаде на българския пазар на доста по-ниски стойности,  Булгаргаз реализира загуба. Но не мисля че състоянието в дългосрочен план е лошо, тъй като Булгаргаз остава водещ играч на пазара у нас и може да се превърне в регионален лидер, ако добре си изиграе добре картите", прогнозира енергийният експерт.

По отношения на договора той коментира: Наричам този договор Турски поток 2, защото е поредният преференциален договор, който обслужва изцяло интересите на трета страна – дали на турската Боташ или индиректно на Газпром, не е напълно ясно, но факт е, че ние всъщност се превръщаме в посредник за продажба на алтернативен газ за целия регион. От това можеше да спечелим, действително ние губим, но в момента има достъп до огромни количеиства газ на различни цени, може да се превърне в хъб за разпределението на този газ и да го продава в целия регион и да печели.

"Има нужда от стратегическа визия за развиване на търговския потенциала на Булгаргаз. Компанията трябва да се превърне в регионален лидер като например като гръцката държавна компания или ОМВ или Ромгаз в Румъния. Все още на Булгаргаз се гледа като национална държавна агенция, която служи просто да купува и продава количества газ на фиксирани цени без особена печалба или някаква търговска логика", препоръча Мартин Владимиров.

Той коментира, че "в момента Турция играя ролята на пералня на руски енергийни ресурси".  И обясни, че "Турция е вторият най-голям вносител на руски суров петрол в света. Смята се, че Турция, агрегирайки азерски нефт и газ, може да служи за камуфлаж за руски износ - руски газ".

Излизането от омагьосания кръг от руската доставка на ресурси е възможно, смята Мартин Владимиров - На първо място, когато говорим за рафинерията е от значение да бъде продадена на западен стратегически инвеститор. Важно е да вкараме опитен играч, дали от САЩ или от Западна Европа, който да докара със себе си и нови дългосрочни договори за закупуване на петрол от алтернативен на бившия Съветски съюз нефт.