Експерт по сигурността пред Lupa.bg: Новите прегради в метрото няма да спрат самоубийците

Новини
15:15 - 30 Октомври 2020
2531
Експерт по сигурността пред Lupa.bg: Новите прегради в метрото няма да спрат самоубийците

Новите съоръжения за защита от самоубийства, които са монтирани на метростанция "Опълченска" и "Стадион Васил Левски", няма да помогнат срещу хора, решили да сложат край на живота си, заради неразумния начин, по който са поставени в столичното метро. 

Това каза пред Lupa.bg експертът по сигурността Петър Аврамов, който е изненадан от елементарния начин на монтаж. 

"Добра е идеята, решетките се спускат и вдигат, но точно в началото им има едни незащитени огради, които са малко над метър и дори дете на 7 години може да ги прескочи точно за 2 секунди. Те се намират от страната, от която влака навлиза в перона и се движи с най-висока скорост в този участък. Всеки самоубиец би избрал да скочи под мотрисата точно от тази позиция. Защо там не са сложени по-високи огради?", пита Аврамов.

Lupa.bg направи проверка и наистина тези заграждения се оказаха не само прекалено ниски, но и много удобни за прескачане, защото на някои от тях има сглобка, която е удобна за стъпване. 

Няма спор, че са вложени много средства в новите решетки, но ще е още по-добре работата да бъде свършена докрай, като се подменят и ниските огради преди тях с по-високи. 

Във всяка една метростанция, с новата техника, е монтирана и пояснителна табела, от която става ясно, че падащи огради са поставени именно за да спасяват човешки животи и се очаква скоро те да се появят на всички метростанции.

Дали обаче в този им вид, те ще спрат отчаяните хора, питат се столичани, които преминават край ниската ограда отстрани на подвижните решетки.