Експерт пред Lupa.bg: Агенти на ДАНС бавят преговорите за доставки на газ?

Крият резултатите от проверките на „Булгаргаз“, смята Иво Атанасов

Политика
23:59 - 08 Септември 2022
6005
Експерт пред Lupa.bg: Агенти на ДАНС бавят преговорите за доставки на газ?

„Всеки месец агенти на ДАНС извършват проверки в енергийните дружества. Резултати от тях обаче липсват. Част от събраните доказателства за извършени престъпления в енергийната сфера не издържат в съда, друга стига само до прокуратурата“. Това обясни пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов.

По думите му изземването на компютри, конфигурации, документи от служителите на енергийните ведомства спъва работата им и това може да провали важни за страната газови сделки.

„Днес ДАНС беше в "Булгаргаз" и ако и там са изземвани компютри, това може да повлияе негативно на преговорите за газ. Всяко едно забавяне крие рискове, каквито са провалените преговори за по-евтино синьо гориво“, изрази опасенията си експертът.

Официално ДАНС за година е извършила четири проверки в „Булгаргаз“, НЕК, Министерство на икономиката.  Днес агентите са изискали от "Булгаргаз" документи, свързани с работата на предишното ръководство на държавното дружество.

"ДАНС внесе писмо с въпроси от Национална следствена служба, на които "Булгаргаз" трябва да отговори. Не е имало изземване, не е имало обиски, а съвсем нормално входиране на писмо", обясни изпълнителният директор на газовата компания Деница Златева. Внесеното писмо е във връзка с досъдебно производство със списък от въпроси, на които “Булгаргаз” трябва да отговори до понеделник.

За тази година това е втора акция в сградата на „Булгаргаз“. Преди това на 14 януари служители на Национална полиция и на ДАНС са влезли в офиса на газовата компания и са изискали документи за продажбите на газ.

„Проверката е за периода 2017-2021. Абсолютно всичко се иска – договори с всеки един клиент, абсолютно цялата информация”, посочи бившият директор на компанията Николай Павлов .„Ние не се притесняваме, защото всичко е прозрачно. „Булгаргаз” е едно от най-проверяваните дружества. Искам категорично да заявя, че „Булгаргаз” ценообразува съгласно нормативната уредба, това е математика, не можем да си измисляме цени”, заяви преди време той.

През май Кирил Петков пък внася в ДАНС материали за нарушения при строежа на „Турски поток“, след което през август същата година агенцията изпрати във ВКП. Дали има развитие по случая още не е известно.   

На 11.08. 2021 г. спецченгета от Държавна агенция “Национална сигурност” влязоха на проверка в Българския енергиен холдинг, Електроенергиен системен оператор, Българска независима енергийна борса, Национална електрическа компания и Министерство на енергетиката. Агентите от ДАНС събираха всички документи, за да извършват проверка на всички сделки на дружествата от последните няколко години.

На 29.06.2021 г. ДАНС влезе в Българския енергиен холдинг. Ревизирани са част от сделките, сключвани от холдинга. Проверявана е и сигурността на служебната информация, която се съхранява там.

От Българския енергиен холдинг казаха тогава, че при тях тече рутинна проверка, свързана със защитата и сигурността на информацията.