Експерт пред Lupa.bg: Черната кутия на падналия МиГ-29 се разчита и у нас

Ексклузивно
14:03 - 28 Юни 2021
9973
Експерт пред Lupa.bg: Черната кутия на падналия МиГ-29 се разчита и у нас

Черната кутия на падналия МиГ-29 може да се прочете у нас. Не е необходимо да се изпраща в Русия. Информацията й може да се разчете от изтребител, който вече не лети. Това обясни пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов.

„Черната кутия наподобява картата на GSM-а. При смяната на дефектирал апарат тя се вади и се слага в новия мобилен телефон. Същото може да се направи и с записващото устройство“, смята Атанасов.

По думите му черните кутии на изтребителите е трябвало да бъдат подменени с нови с радиосигнал, който се активира при падане на самолета, лесно се открива на разстояние до 2 км. Задейства се автоматично и при съприкосновение с вода. Единичната им цена е между 15 и 20 000 долара, а броят на МиГ-овете е не повече от 9.  Така че около 180 000 долара е щяла да струва сигурността на нашите пилоти.

„Тези черни кутии са остарели. Те са вършили работа, когато бойните учения са били срещу Гърция и Турция. Днес тези страни не са ни врагове, а съюзници. Военните действия вече са насочени към Русия. Затова не трябваше да се закриват базите около морето, особено Пета изтребителна „Равнец“ до Бургас. Сега изтребителите тръгват от „Граф Игнатиево“, за да се обучават в Шабла. Те изминават минимум 280 км. През това време руските самолети са се върнали в Крим, тъй като разстоянието от нашето Черноморие до полуострова е между 380 и 400 км“, обясни експертът.

Според него грешка на ръководството на полетите е причина за трагедията на 9 юни, когато при учение на НАТО загина майор Валентин Терзиев. „На Шабла няма модерни радари, каквито има на Граф Игнатиево. Това е подвело диспечерите“, смята Атанасов.

След продължително издирване на черната кутия тя беше намерена на 24 юни. „За съжаление, в постъпилия при нас регистратор от падналия МиГ-29 имаше нарушение в корпуса и той беше пълен с вода, имаше и остатъци от петролен продукт, който ние мислим, че е керосин“, обясниха тогава военни от авиобаза "Граф Игнатиево".

„В модула имаше деформации, отсъстваше електрическия съединител и беше прекъснат лентовия кабел, допълниха военните. Кабелът е нарушен и интерфейсът отсъства, така че сега няма как информацията да бъде възстановена, допълниха военните.

Целият процес на огледа на регистратора е записан на видео, с което разполагат и разследващите. При тях вече е и модулът с паметта, като ще се търси съдействие от производителя, съобщиха военните от авиобаза "Граф Игнатиево".

Според Иво Атанасов обаче частите, които липсват от черната кутия на падналия МиГ-29 могат да се вземат от приземени изтребители и информацията да бъде извлечена.