Експерт пред Lupa.bg: ГМО храните водят до рак, диабет, автоимунни заболявания

Опасно е генното инженерство да навлезе в животинския свят, предупреди инж. Илия Бачев

Здраве
15:08 - 13 Декември 2023
5714
Експерт пред Lupa.bg: ГМО храните водят до рак, диабет, автоимунни заболявания

С увеличаване на консумацията на ГМО храна ще се увеличават и хората заболели от рак. Раковите клетки са клетки, които са излезли в извън контрол на делене и са с променен геном. Ще се увеличат неконтролируемо автоимунните заболявания. Могат да се объркат анаболитните процеси в организма, т.е. с различен (променен) изграждащ материал, ще се синтезират „необходимите“ за организма протеини.

Метаболитните процеси като цяло в организма ще са компрометирани. Захарният диабет е група от метаболитни заболявания, определени от хипергликемия, по-високи нива на кръвната захар. За това предупреди пред Lupa.bg инж. агр. Илия Бачев по повод намаляването на ограниченията при употребата на ГМО.

„При създаване на ГМО се ползват гени от един вид организъм, които се инкорпорират в друг вид (видова разлика) с цел за създаване на качествено нов, но вече с променени качествени характеристики и променен геном. При храните това може да е микроорганизъм, например определени бактерии в сиренето, или маята за хляб и мая за бира. Възможно е организмът да е растение или животно, въпреки че все още няма генетично модифицирани животни, използвани при производството на храни. Опасността от ГМО е, че при смесването на различновидов генетичен материал, може да се синтезира качествено нов протеин, непознат на нашата природа, който в определен момент може да нанесе значителни щети. При консумация на ГМО - продукти, човешките и животинските клетки метаболизират тези макронутриенти, за да получат енергия и градивни материали. Разграждането на въглехидрати, протеини и мазнини в стомашно-чревния тракт до съответно глюкоза, аминокиселини и мастни киселини са катаболитни процеси. Но каква, или по-точно, от какво клетките ще получат енергия и съответно, какви ще са изграждащите „строителни“ материали при наличието на качествено нов протеин?  За това още няма публикации.  Оттук нататък ще се объркат и анаболитните процеси в организма, т.е. с различен (променен) изграждащ материал, ще се синтезират „необходимите“ за организма протеини, но какви ще са те? Метаболитните процеси като цяло в организма ще са компрометирани и не е ясно, в каква посока ще протичат", обясни агрономът.

Начините за създаване на генетично изменен организъм са:
 1. Ново комбиниране на дезоксирибонуклеиновата киселина и 
създаването на нови комбинации на генетичния материал чрез,
инкорпориране на молекули нуклеинова киселина образувани в друг
организъм;
 2. Пряко инкорпорин наследствен генетичен материал чрез микро, макро
инжектиране, или микрокапсулиране;
3. Протоплазмено или хибридно клетъчно сливане;

Модификациите, които най-често се използват, са 3 групи:
 промяна на активността на естествените гени на съответния организъм;
 към организма се добавят допълнително копия на негови гени;
 към организма се въвеждат гени от друг вид.
Последната група изменения е най-честият обект на критики и пълно
отричане, тъй като те в природни условия се случва доста рядко (т. нар.
„хоризонтална трансгенеза“, е възможна дори между значително
еволюционно далечни видове, но се наблюдава с изключително ниска
честота).

От казаното до тук може да обобщим, че:
1. Фактът, че световното население непрекъснато расте, показва
необходимостта от увеличаващо се производство на храни. Така
продоволствената сигурност се превръща в едно от най-важните
предизвикателства пред човечеството. Устойчивото селскостопанско производство е впрегнато за решаване на този проблем. Практиките се промениха през годините, за да се увеличи производството на храни с най-малък брой необходими ресурси, което отвори вратата за производството на ГМО храни, освен ако не се прави с друга цел.
2. Заслужава ли си производството на ГМО и използването им за
храна, при положение че са с променен геном и могат да доведат
до тежки заболявания?
Продължаване на работата в тази насока е много опасно, защото
могат да се създадат и изключително инванзивни организми, които
след време да застрашат живота на нашата планета.
3. Повече от препоръчително е генното инженерство да остане на
ниво микроорганизми и да не навлиза в животинския свят.