Експерт пред Lupa.bg: Джипитата искат 8 лв. такса, за да им намалеят пациентите

По Конституция хората имат право на безплатни медицински услуги, заяви Пенка Георгиева

Здраве
16:40 - 27 Януари 2023
5030
Експерт пред Lupa.bg: Джипитата искат 8 лв. такса, за да им намалеят пациентите

До Пациентски организации “Заедно с теб” се обърнаха много разтревожени пациенти, които се притесняват от искането на някои лични лекари потребителската такса да бъде увеличена на 8 лв. Джипитата си мислят, че основната функция на потребителската такса е да регулира  потока от пациенти  и да предпазва здравната система от свръхползването на услуга. Това заяви пред Lupa.bg Пенка Георгиева, председател на “Заедно с теб”.

 „Това е безотговорност към общественото здраве. Тези лични лекари искат ограничение в доболничната помощ, което носи голям риск за пациентите. Те си мислят, че втората основна функция на  потребителската такса  е те да получат допълнителното заплащане. Всяка година личните лекари получават увеличение на средствата от НЗОК - капитация (безусловна месечна сума за всеки записан пациент, независимо дали посещава кабинета), заплащане на прегледи по програми за детско и майчино здравеопазване, профилактичните прегледи, специализирани прегледи на диспансеризирани пациенти и т.н.”, коментира Пенка Георгиева.

От проведена анкета сред гражданите за увеличение на потребителската такса се виждат негативни нагласи към лекарите, което допълнително допринася за повишаване на напрежението между лекари и пациенти.

„Заради всички тези доводи и на основание Конституцията на България пациентски организации “Заедно с теб” настояваме потребителската такса за пациентите да отпадне напълно. По Конституция гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

"Обсъжда се потребителската такса за посещението при личните лекари да е между 5 и 8 лева. Това обяви вчера общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. 

„Децата до 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”, заяви доктор Николова.