Експерт пред Lupa.bg: Катастрофата с Кирил Петков е идентична с тази на Лютви Местан

Съдът при два сходни случая ще постанови две различни присъди, предположи Христо Радков

Общество
16:31 - 17 Май 2024
12226
Експерт пред Lupa.bg: Катастрофата с Кирил Петков е идентична с тази на Лютви Местан

Най-вероятно вината за инцидента с автомобила на НСО, в който е бил бившият премиер Кирил Петков, е комплексна. Загиналият водач е излязъл от път без предимство и е отнел предимството на движещото се по главния път моторно превозно средство. Работа на служителя на НСО обаче е да опази лицето, което превозва, както и да предотврати евентуален инцидент. Гардът се е набил като пирон в автомобила, който му отнема предимството. Има и трети виновник - това е АПИ. Това заяви пред Lupa.bg Христо Радков, председател на Българско обединение на шофьорите. 

"От кадрите, които излъчиха медиите, се вижда, че няма видимост нито за този, който излиза от второстепенния път, нито за шофьора от първостепенния. На мястото на инцидента има поставена мантинела, зад нея -храсти, високи метър и половина-два. Никой не си е направил труда да ги подреже", обясни експертът. 

Според него инцидентът е идентичен с този на Лютви Местан. Само че в този случай автомобилът, отнемащ предимството, е навлязъл малко по-напред, докато автомобилът на Местан отклони траекторията на движещото се превозно средство. "Единствената разлика между двата случая е, че автомобилът на НСО се е ударил в него: имаме пак спускане, път без предимство на Т-образно кръстовище. В случая с Местан бащата беше съпричастен, защото бебето почина. Ще видите как съдът в два идентични случая ще постанови две различни присъди", предположи Христо Радков. 

Той коментира и слуховете, че Кирил Петков е бързал и е пришпорвал гардът от НСО да се движи по-бързо: "Без значение дали охраняваното лице е бързало, водачът е отговорен за инцидента. Той е длъжен да опази живота и здравето на околните".

Вчера в 17,30 часа на входа на село Аксаково катастрофира автомобил на НСО, в който се е возил съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Катастрофата е причинена от внезапно изскочил автомобил от път без предимство. В автомобила са се возили мъж и жена на възраст над 60 години. Загинал е мъжът. Фаталният инцидент се е разиграл само на около 300 метра от дома му.