Експерт пред Lupa.bg: Молдова проваля плановете на Лойд Остин за ракети от България?

Политика
20:23 - 17 Март 2022
9199
Експерт пред Lupa.bg: Молдова проваля плановете на Лойд Остин за ракети от България?

Нашето правителство няма да удовлетвори исканията на американския министър на отбраната Лойд Остин за доставяне на зенитни ракети С-300 на Украйна. Не разполагаме с достатъчно такава техника, както и с изтребители – техният брой е по-малко от 10. Освен това ракетите са със стара електроника, която няма да върши работа на украинските военни. Руските машини са нови и модерни и могат да бъдат свалени само от същия клас бойна техника. Това заяви пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов.

„Освен това, ако решим да дадем някаква военна техника на Украйна, ставаме мишена на Русия. Не сме в състояние да отблъснем ударите й. Все още нямаме сключени договори за бойни машини за пехотата, работилници, танкове. Няма скоро да получим и изтребителите F16“, предупреди експертът.

По негова информация правителството на САЩ ще иска от България и бронемашини. Поискали са танкове Т 72, от които ние разполагаме само със 100 броя. Част от тях са модернизирани от израелска фирма и от завода „Терем“, другите са в окаяно състояние.

По думите му, има още една спънка за оказване на помощ на Украйна. Най-прекият път за бойните полета е през границата на Молдова. Проблемът обаче е, че страната може да не отвори границите за доставка на оръжие. Тя е изцяло зависима от руския газ и е една от малкото държави, отказала да подкрепи санкциите срещу Русия. Ако самолетите минат през Полша, те бързо ще бъдат свалени.

 „Има и още един проблем, който ще откаже Кирил Петков да помага с военна техника – коалиционните партньори. БСП отстоява позицията си, че не трябва да се налагат санкции на Русия, както да не воюваме с нея. Ако премиерът, не се съобрази с тяхното искане, правителството ще се разпадне“, каза Атанасов.

Засега Петков успява да удовлетвори исканията на социалистите. По неофициална информация е отказал да замине с премиерите на Полша, Чехия и Словения в Киев. Виктор Орбан също не се е присъединил към делегацията на високо равнище.