Експерт пред Lupa.bg: НОЩ трябва да се закрие

Здраве
19:15 - 06 Април 2021
10721
Експерт пред Lupa.bg: НОЩ трябва да се закрие

Съществуването на НОЩ като работна група вече няма никаква стойност. Когато през март, миналата година се сформира, го подкрепихме, защото тогава нямаше никаква яснота какво представлява коронавирусът, лекарите не знаеха как да го лекуват, нямаше PCR тестове. Това заяви пред Lupa.bg председателят на пациентската организация „Заедно с теб“ Пенка Георгиева.

„Дали работната група ще продължи да съществува, няма никакво значение за пациентите. От тях получавам сигнали, че брифингът в четвъртък е безсмислен, защото на него се четат цифрите от Единния информационен портал. Неправилна е комуникацията на МЗ. От нея хората ще се поболеят от стрес, напрежение, страхове и паника. Освен това разкарването на журналистите и събирането им в затворено пространство е рисково“, предупреди експертът.

„Брифинги трябва да има, но само когато има съществен проблем. Последните месеци появата на министър Костадин Ангелов по телевизията бе излишно отчитане на дейност с ненужно говорене. Ако има някаква промяна по отношение на ваксинацията и епидемичната обстановка, винаги могат да свикат брифинг, както преди правеше Министерство на здравеопазване. Нека иначе НОЩ като работна група да си съществува и да си обменят информация и опит“, съветва Георгиева.

Тя припомни каква е ролята на държавния здравен инспектор по време на епидемия: Той прави доклад за епидемичната обстановка и на негова база министърът на здравеопазването издава заповеди за затягане или разхлабване на мерките.