Експерт пред Lupa.bg: Пилешкото поскъпва осезаемо заради войната в Украйна

Актуални новини
15:19 - 25 Март 2022
4473
Експерт пред Lupa.bg: Пилешкото поскъпва осезаемо заради войната в Украйна

"Производството на родно пилешко месо е намаляло незначително. Натрупаните загуби от първични земеделски продукти е голяма. По-големите компании покриват тези загуби от съпътстващи дейности и финансови резерви. По малките фирми взимат кредити", обяви пред Lupa.bg председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

Според него войната в Украйна дава по-лоша перспектива пред сектор птицевъдство в сравнение с пандемията. Електроенергията, горивата и зърното постоянно поскъпват. Това ще доведе до повишаване на цените на продуктите и намаляване на потреблението. Предстои поредното изпитание пред сектора, каза още той. 

"Имаме необходимото производство за задоволяване на вътрешния пазар със яйца и прясно охладено пилешко месо. Месото за преработвателните предприятия е основно от внос. Преобладаващо от Полша  и Украйна. Вероятно там ще има сътресения. Годишно се внася за преработка 100 хил.т. Около 20% се реекспортира, а другата част остава на вътрешния пазар като замразени разфасовки и полуфабрикати", добави Гълъбов.

По думите му, когато купуваме пилешко месо, трябва да гледаме страна на произход, име на производител и срок на годност.

Когато българите купуват българско месо добавят средства в бюджета на Държавата. Птицевъдите в България са сред най-големите данъкоплатци. Приходите от ДДС, ДОО и ДОД, които постъпват в Бюджета на страната от птицевъдните компании са значителни. Освен това качеството на нашите продукти е отлично, добави той. 

Гълъбов добави, че птицевъдите са на прага на протест, защото секторът е на ръба. "Имаме няколко искания. Първо обезщетяването на засегнатите от заразни заболявания животновъдни обекти, според европейското законодателство трябва да се изплащат според пазарните цени на съответните животни и в срок от 30 дни. Настояваме същия механизъм да се прилага в България, обяви председателят на Съюза на птицевъдите", каза още експертът. 

За съжаление това не е така, защото НСИ и БАБХ се оправдават неоснователно със ЗВД.

Наистина закона има нужда от промени, но дори в настоящият вид няма причина да се ощетяват птицевъдите.

"Всички земеделски стопани с изключение на птицевъди и свиневъди през последните две години получиха извънредна помощ за преодоляване на икономическите последствия от Ковид кризата. Настояваме сега да се включат и тези два сектора, защото поради намалялото потребление в следствие на ограниченията в туризма цяла година пазарните цени не покриват себестойността на продуктите", добави Гълъбов.

Войната в Украйна ще се отрази лошо на пазара на зърно. Очакваме огромен дефицит в световен мащаб. Ние настояваме  държавата да намери правилния пазарен механизъм с който да гарантира хлебния и фуражен баланс на страната, категоричен е експертът.