Експерт пред Lupa.bg: Плащаме най-скъп ток в Европа заради гигантските заплати в АЕЦ „Козлодуй”

Икономика
17:13 - 19 Май 2020
13390
Експерт пред Lupa.bg: Плащаме най-скъп ток в Европа заради гигантските заплати в АЕЦ „Козлодуй”

АЕЦ "Козлодуй" е най-жестоката мафия на света.  Плащаме най-скъп ток в Европа, за да може в централата да получават гигантски заплати. Това заяви пред Lupa.bg  ядреният експерт инж. Георги Котев.

„По отчети резултатите на АЕЦ "Козлодуй" са добри заради манипулиране на цените на енергийната борса. Главният манипулатор е БЕХ и сме завели дело срещу него в лицето на Жаклен Коен, който в момента, освен че е в управата на АЕЦ „Козлодуй”, но е и член на Съвета на директорите на държавното предприятие „Южен поток- България”, обясни експертът.

По думите му рекордните печалби, които атомната централа генерира, се дължат на  нарушено  споразумение на БЕХ и ЕК. Трите държавни производители на ток в продължение на 5 години трябва да осигуряват минимални количества електроенергия на борсата. Тези доставки трябва да бъдат публични и да бъдат обявявани час по час. Това обаче не се прави. Публикува се само средногодишното число.

 „Държавните производители трябва да предлагат на борсата около 900 мегавата всеки час. Това прави 90% от един блок на АЕЦ „Козлодуй”. Не го правят. Има решение на ЕК, БЕХ не изпълнява задълженията си и никой не търси сметка. Аз и още един гражданин 3 пъти сме искали от Теменужка Петкова да оповести количествата ток час по час, които БЕХ е длъжна да достави”, посочи експертът.

Заради неспазване на европейските директиви АЕЦ „Козлодуй” генерира печалби и нейните директори си вдигат заплатите.  „Изпълнителният директор Наско Михов е получил през миналата година официално над 200 000 лева. Интересно е, че целият съвет на директорите на АЕЦ-а е взел 117 000 преди 5 години и то когато България е на 14-то място в света по износ на енергия. Преди малко научих, че г-н  Михов получава по още 14 000 на година, като член на съвета на директорите на дъщерното предприятие на АЕЦ „Козлодуй” „Нови мощности”- куха фирма, която уж се занимава с изграждането на нов ядрен енергиен блок, но нищо не прави”, обясни Котев.