Експерт пред Lupa.bg: Постъпват сигнали, че властта е имала интерес от високите цени на PCR теста

Здраве
16:02 - 07 Юни 2021, Обновена на: 16:00 - 07 Юни 2021
7336
Експерт пред Lupa.bg: Постъпват сигнали, че властта е имала интерес от високите цени на PCR теста

Високата цена на PCR тестовете не подпомага ограничаването на пандемията. Трябва да бъде въведен механизъм, подобен на този във Великобритания – там се прави така нареченият здравен PCR, чиято цена е символична за пациента. Държавата обявява обществена поръчка за него, за да струва по-евтино.  Разликата в цената се поема от властите. Това заяви пред Lupa.bg председателят на пациентската организация „Заедно с теб“ Пенка Георгиева относно завишената цена на теста за коронавируса у нас.  

„Много хора със симптоми на коронавирус не се тестват поради финансови причини. Джипитата правят тестове само на определени пациенти. Ако искаш да се тестваш профилактично, си плащаш. Има случаи, в които пациентът е с отрицателен тест, но по-късно развива симптоми. Той обаче няма право на втори безплатен тест“, посочи Георгиева.  

„Държавата трябва да контролира цените. Нека институциите да упражнят контрол върху спекулата. В началото на пандемията маските, ръкавиците, спиртът скочиха десетократно. Маските от 10 ст станаха на 2 лв. В условията на пазарна икономика обаче фирмите няма как да бъдат подведени под наказателна отговорност. Именно затова държавата трябва да упражни законодателен контрол. Да се издаде наредба или някакъв друг подзаконов нормативен акт“, съветва експертът.

„В нашата организация има постъпили сигнали, че правителството е имало конкретен интерес от високата цена на PCR-тестовете. Дали това е така, не мога да кажа“, посочи Георгиева.

През миналата седмица стана ясно, че 16 лева струва цената за PCR тест, платена от държавата през април 2020 г. На тази цена са договорени над 30 000 теста.

Сделката за 30-те хиляди теста по 16 лв. всеки е за сумата от малко над 300 хиляди долара. През юли миналата година са закупени още 42 хиляди теста - по 13 лв. за брой.

В началото на пандемията цената на PCR теста варираше между 90 и 120 лв. Същите тестове, но с експресна обработка достигаха до 190 лeва.

Според доклад на Института за правни инициативи разликата в пазарната цена на теста и тази до крайния потребител е девет пъти по-висока.