Експерт пред Lupa.bg: Предстои поскъпване на млечните продукти

Актуални новини
14:59 - 18 Ноември 2021
3701
Експерт пред Lupa.bg: Предстои поскъпване на млечните продукти

Цените на млякото, а от там и на всички млечни продукти тепърва ще се покачват. Причината е, че цените на фуражите, торовете и енергията се покачват. Когато разходите растат, фермерите ще бъдат принудени да покачат цените, най-малкото за да покрият разходите си, обяви пред Lupa.bg Васил Стойчев, анализатор от Центъра за икономически анализи на селското стопанство.

Преди два дни стана ясно, че цените на масовите млечни продукти като масло и кашкавал са почти двойно по-скъпи спрямо средните цени в Евросъюза. Защо обаче се получава така? "Част от продуктите се купуват от Европейски държави, идват у нас в пакети и те биват препакетирани в български складове. Те се правят на по-малки парчета и така влизат в магазинната ни мрежа. Целият този процес на доставка, препакетиране и т.н. оскъпява стоката и затова в страната ни тя се продава по-скъпо отколкото в Европа", обясни Стойчев.

"Самите преработватели в чужбина работят с по-големи обеми мляко на ден. Най-големият български преработвател обработва най-много 100 тона мляко на ден. Докато в Полша има фабрики, които обработват около 1000 тона мляко на ден. Освен това в България има много преработватели, което от една страна е добре, но от друга страна им се налага да имат по-големи производствени и транспортни разходи и причината е, че фермерите у нас не се обединяват. Те имат лоши спомени от социализма, когато е имало кооперативни стопанства и затова всеки иска да работи сам. В чужбина е обратно- повечето фермери са обединени в организации на производителите. Тези организации се договарят директно с преработвателите за цените. А самите преработватели не са много на брой и това им позволява да си оптимизират разходите", каза още анализаторът.

Според него качеството на млечните продукти у нас се е подобрило значително през последните години и това се дължи на строгия контрол. Въпреки това все още има случаи, в които млякото се смесва-например краве и овче, най-вече за направата на сирене.

"Що се отнася до влагането на растителни масла в млечните продукти, тази практика продължава да съществува. Има хора, които не се притесняват да го правят, защото за тях водеща е ниската цена на продукта, а не толкова качеството. Има и пазар за такива стоки. Влагането на растително масло не е незаконно, но качеството на крайния продукт е различно", добави Стойчев.

По думите му маслото, което консумира българинът е предимно внос. Много и от суровините идват от чужбина, защото са по-евтини. Сиренето и кашкавалът ни се произвеждат предимно тук. Натискът на големи вериги обаче е голям. Защото, ако отидете в Лидл например, ще видите, че кашкавалът е произведен в Румъния или Германия. Това вече е проблем, защото изместват нашите производители, обясни експертът.