Експерт пред Lupa.bg: САЩ ни подаряват бракувани изтребители

Общество
16:10 - 22 Октомври 2020
3519
Експерт пред Lupa.bg: САЩ ни подаряват бракувани изтребители

„Изтребителите, които САЩ ни подаряват, са бракувани. Те не са втора ръка, тъй като нямаше да бъдат свалени от въоръжение.  Ако не се подарят, трябва да бъдат утилизирани“. Това заяви пред Lupa.bg експертът по сигурността Иво Атанасов.  

„Не знаем каква е модификацията на изтребителите, които очакваме от САЩ. Не знаем техните параметри, за това е трудно да кажем каква работа ще вършат. Самолетите ще пристигнат у нас разглобени. Американски специалисти ще ги сглобяват у нас. Освен това ще трябва да ги ремонтираме“, обясни експертът.

По думите му харизаните F16 нямат въоръжение, за това ще служат само за обучение на пилотите.

Иво Атанасов предположи, че жестът на САЩ ще задължи правителството ни да купи вторите осем самолета. „Модел F16 , БЛОК 70 , за които се пазарим, никога не са участвали в бойни действия. Не знам за какво са ни изобщо“, коментира Атанасов.

Вчера от американското посолство у нас обявиха, че САЩ възнамеряват да подарят на България два изтребителя F-16. „Военновъздушните сили на САЩ възнамеряват да предоставят на Българските военновъздушни сили два изведени от експлоатация самолета F-16, след като получат одобрение от Конгреса на САЩ. По молба на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени съгласно Програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост (EDA) на Министерството на отбраната на САЩ, за да бъдат използвани от служители на Българските военновъздушни сили като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката“, се казва в съобщението на американското посолство.