Експерт пред Lupa.bg: Ще хвърчат глави, ако се поддадем на натиск за Северна Македония

Политика
16:50 - 14 Юни 2021
20515
Експерт пред Lupa.bg: Ще хвърчат глави, ако се поддадем на натиск за Северна Македония

За първи път имаме официално признание от съветник на американската администрация, че върху България се оказва натиск по отношение на Северна Македония. До този момент тълкувахме подобно поведение като засилен интерес към интеграцията на нашата съседка в ЕС и тъй като не отговаряме адекватно на него, може да се тълкува като натиск. Това заяви пред Lupa.bg доц. Спас Ташев от БАН по повод твърдението на съветника на американската администрация по балканските проблеми Даниел Сървър, че върху България се оказва натиск по отношение на нейната западна съседка.

„Думата „натиск“ е неприемлива за отношенията между партньори и съюзници. Ако ние споделяме еднакви цивилизационни ценности, как тогава нашите партньори ще ни оказват натиск?! Това равноправни отношения ли са или не? Щом споделяме еднакви ценности, защо тогава администрацията на Джо Байдън не вземе отношение относно нарушаване правата на човека и използване на езика на омразата, ксенофобията, етноцида в Северна Македония – все неща, несъвместими с демократичните принципи“, коментира доц. Ташев.

Според него няма да допуснем намеса в нашата политика по отношение на нереформирано Скопие. „Всеки политик трябва да знае, че който се поддаде на натиск, неговата глава, ще хвръкне“, допълни експертът.

Този сценарий в България вече е известен. Например от средата на 50-те до края на 80-те години Москва постоянно оказваше такъв натиск върху България. И точно в такъв момент се случи чудото. През ноември 1967 г. проф. Войн Божинов, зам.-директор на Института по история при БАН, написва своята справка „Неправилни научни концепции по македонския въпрос в трудове и публикации на някои съветски историци“. Зад анализа застава ръководството на БАН и материалът, заедно с други актуални разработки, посветени на Македония, е отпечатан в специално издание под общото заглавие „Македонският въпрос“.

„Това е единственият случай, когато България открито се е противопоставила на СССР. Днес в условията на демокрация има обществен консенсус и цялото ни общество ще се противопостави на подобен натиск“, убеден е експертът.

По думите му съвместната комисия със Северна Македония по исторически въпроси е безсмислена. „Вина носим ние, тъй като я създадохме. Не се водят протоколи от заседанията, затова всеки път се връщаме към началната точка, от която започнаха разговорите. Ако допуснем неизмъкналата се от лапите на бившите югокомунисти Северна Македония в ЕС, трябва да си дадем сметка, че напрежението между нас ще стане в пъти по-голямо, тъй като на европейско ниво ще се отстояват историческите фалшификации и манипулации“, предупреди експертът.

„Трябваше да има дискусия за Северна Македония преди да се формулира държавната ни политика. Нямаме стратегически подход и тичаме след събитията. Имаме непрекъснати пробойни в позицията ни и само ги запушваме, без да правим крачка напред. Това е 30-годишен проблем“, отбеляза ученият от БАН. За периода преди това да не говорим – той бе катастрофален. Той посочи, че Външно е уведомило Държавния департамент на САЩ за българската позиция за Северна Македония.

„Само че го е направило по незадоволителен начин. Използвани са материали от американската преса от 1850 до 1922 г., а също така доклада на Карнегиевата комисия от 1914 г. След този период нищо не сме споделили с американците, сякаш по-актуални документи и факти не съществуват. Ако не променим подхода си, няма как да успеем“, обясни доц. Ташев.