Експерт пред Lupa.bg: Скокът на цените може да влоши качеството на храните

Здраве
14:10 - 12 Ноември 2021
2970
Експерт пред Lupa.bg: Скокът на цените може да влоши качеството на храните

"Има опасност производителите да започнат да намаляват качеството на хранителните стоки, заради растящите цени. Ще има още около 10% ръст на цените на храните до края на годината и това може действително да окаже влияние на качеството. Надявам се като се говори за това, да избегнем една такава опасност", обяви пред Lupa.bg председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

"Олиото е стоката, кято най-много пострада тази година. Преди 15 години имаше такава криза с олиото и тогава започнаха масово да влагат рапично олио вътре. А то се хваща много лесно, защото мирише при топлинна обработка. Затова и сега тази практика не се прилага, защото лесно се разкрива. Но в други продукти може да очакваме творчеството да се развихри", добави експертът. Той посочи като пример майонезата, която се прави с яйца и олио. Преди време забелязахме, че масово под наименованието майонеза се предлага продукт, който не съдържа яйца, а една дълга поредица от Е-номера. На етикета си го пише и всеки преценява дали иска да купи и яде това.

"Млечните продукти в магазините са разделени на истински продукти и имитиращи такива. И това се следи от органите. Но в ресторантите, болниците и детските градини никой не следи за качеството на стоката. Някой знае ли какво сирене ще сложат в салатата му в ресторант? Не! Затова от години зовем агенцията по храните да проверява тези места и да следи какви продукти се ползват там", каза още Николов.

Според него в магазина не само цената е определяща за качеството. Самите очаквания за вкусовете и натрупаното доверие са много важни фактори. Когато човек харесва дадена марка продукт и се доверил на качеството, ако тя тръгне по кривата пътека, това доверие се губи. В трудните времена се отсяват сериозните търговци. Тези, които запазят качеството, ще печелят дългосрочно, убеден е той.