Експерт пред Lupa.bg: Управителят на НЗОК крие ли средства от здравни вноски?

Нека Касата предложи прозрачно разпределение на 171 милиона лв. от резерва, призова Пенка Георгиева

Здраве
18:00 - 09 Ноември 2022
4392
Експерт пред Lupa.bg: Управителят на НЗОК крие ли средства от здравни вноски?

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев еднолично и прикрито решава как да бъдат изразходвани средствата от здравните ни вноски и затова искаме оставката му, както БЛС. Нека финансовият министър да обяви публично колко са надсъбраните здравни вноски и колко се очаква да бъдат събрани до края на 2022 г. Според наши експерти това са между 80 и 100 милиона лева. Това заяви пред Lupa.bg Пенка Георгиева, председател на пациентската организация „Заедно с теб”.

Тези средства са на здравноосигурените граждани и трябва да отидат за плащания на дейности, а не в края на годината да бъдат прибрани в общия държавен бюджет.

 „Възмутени сме от начина на управление на НЗОК и от начина на разпределение на средствата за здравеопазване. Считаме, че проф. Салчев създава напрежение в системата, която и без това се задъхва от липсата на реформи. Категорично настояваме НЗОК да предложи прозрачно разпределение по предварително съгласувана Методика на резерва в размер на 171 милиона лв. и това да бъде направено съвместно с Българския лекарски съюз (БЛС)", призова експертът.

По думите й в публичното пространство се коментират опити за прикриване на средства от здравни вноски и трансфери от Министерство на здравеопазването, които са предназначени и принадлежат на българските пациенти и медицински специалисти.

„Не сме съгласни с едноличното решение от страна на Надзорния съвет на НЗОК за разпределянето на очаквания остатък от средствата за 2022 година, защото това е закононарушение. УС на БЛС и НС на НЗОК трябва заедно да решат как да бъдат разпределени тези средства по предварително договорена методика”, каза още Пенка Георгиева.

Българският лекарски съюз (БЛС) също поиска оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Съсловната организация съюз излиза от преговорния процес за предстоящия Национален рамков договор. Причината за тези решения на БЛС са рецидив с опитите за прикриване на средства за здраве, гласувани от парламента; бламиране и саботиране на преговорния процес с имитиране на преговори; нежелание за справяне с проблемите в сектора, които пречат на работещите и на пациентите, съобщи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.