Експерт пред Lupa.bg: В болница „Лозенец“ незаконно се извършват трансплантации на бял дроб

У нас
14:39 - 03 Юни 2021
6887
Експерт пред Lupa.bg: В болница „Лозенец“ незаконно се извършват  трансплантации на бял дроб

Правителствена болница е извършила незаконна трансплантация на бял дроб на възрастен пациент. У нас няма условия за подобни интервенции и затова те са нелегални. Министерство на здравеопазването не знаеше за трансплантацията, от наше писмо научи. Това обясни пред Lupa.bg председателят на Асоциация „Муковисцидоза” България Антон Алексиев.

Той обясни, че специалист от Есен е дошъл у нас, за да извърши трансплантацията. За да получи разрешение да прави операции у нас, е трябвало да попълни специални формуляри. Това обаче не е направено и затова трансплантацията е незаконна.

Шокиращи факти за трансплантациите в болница "Лозенец" разкри на брифинг служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров тази сутрин. По думите му в лечебното заведение е действала схема за трафик на органи от чужбина. Сред неправомерно трансплантираните е и висш чиновник. Вчера се появи информация, че става въпрос за Веселин Даков, който бе главен секретар на Министерския съвет. 

„В периода 2019-2021 г. до 27 април т.г. в болница "Лозенец" са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбреци. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Имена като Валентин, Артьом, Руслан... Всички реципиенти са записани като чичовци и лели от Израел, Япония, Оман, Израел. Тези хора обаче, както установяваме, не са роднини помежду си, а законът не позволява донорство при непряка роднина връзка“, уточни д-р Кацаров. 

Медицинският надзор има процедура за проверка на това криминално престъпление. Има информация, че това са фалшиви реципиенти. 

През април месец има трансплантация на черен дроб от трупен донор. При обявяването на ситуацията процедурата е - анализ на генотипа на донора и на тази база от листата на чакащите, автоматично, се прави пресявка кои са най-подходящи - спешни, неотложни и т.н. Така се посочва първият. Това е направено от Медицинския надзор и са били посочени 3 души, първият от които, с най-висока оценка с 54 точки, е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА. Вместо това обаче се "избира" четвъртият в листата - с 14 точки, като той дори не е бил със статус "спешност" към онзи момент. Класацията е извършена на 20 април, а е добавен на следващия ден. 

Въпросният четвърти човек е трансплантиран в "Лозенец". Заемал е "най-високият пост" в държавната администрация, както се изрази д-р Кацаров. Операцията му е извършена след телефонно обаждане, за което знаел най-точно проф. Костадин Ангелов като министър по онова време, разкри още д-р Кацаров. 

Наказанията за трафик на органи са нищожни обясни пред Lupa.bg адв. Емануил Йорданов. Те са по член 349 а от НК. Според първата алинея, който наруши правила установени за вземание и предоставяне на човешки органи или тъкани за трансплантация, се наказва с лишаване на свобода от 1 до 3 г. При користна цел наказанието е от 3 до 5 г.