Експерт пред Lupa.bg: За 3 месеца ще умрат 250 души при катастрофи

У нас
17:10 - 28 Юли 2021
2872
Експерт пред Lupa.bg: За 3 месеца ще умрат 250 души при катастрофи

От началото на годината са загинали 251 души при катастрофи, като последните седмици има ръст на смъртните случаи заради турските гастарбайтери. Те пътуват по 20 часа в жегата, изморени са, заспиват, влизат в насрещното... Румънските туристи, които пресичат страната ни за Гърция, също предизвикват катастрофи. Това заяви пред Lupa.bg Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи по повод ръста на пътни инциденти през юли.

„Нашите съседи карат с превишена скорост и дори да ги засече камера, тя няма връзка с Гранична полиция и те не могат да бъдат глобени. Младите водачи също са сериозен проблем на пътя, тъй като не са добре подготвени да кормуват. 60 % от тях не са шофирали на магистрала. Не знаят как шуми автомобил при скорост 130 км/ч“, отбеляза експертът.

„85-90% от хората на задните седалки не използват колани, заради това много пътници загиват. Камерите за скорост са много малко, инфраструктурата на места е опасна, всички тези фактори водят до увеличаване на катастрофите“, предупреди Тодоров.

По думите му юли, август и септември са най-кървавите месеци в годината. Загиват по 80-90 души. „До края на септември ще загубим 200-250 души. Тази численост е по-голяма от загиналите от ковид“, обърна внимание експертът.