Експерт : Рискът коронавирусът да стигне България е нулев

Нашите кучета и котки също боледували от опасната болест

Актуални новини
11:09 - 26 Януари 2020
2502
Експерт: Рискът коронавирусът да стигне България е нулев

Рискът коронавирусът да стигне България е нулев. Това смело изказване направи в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" началникът на Втора Клиника по инфекциозни заболявания във ВМА доц. Райничка Михайлова.

Въпреки това според нея хората, на които им предстоят пътувания, трябва да се информират своевременно и да вземат предпазни мерки.

Според повечето експерти се касае за по-леко протичаща вирусна инфекция в сравнение с тази от 2002-ра година. Случаите са по-леки и, независимо от нарастващия брой на заболелите - смъртността е по-ниска. Рискът за България е почти нулев и умерен за тези, които пътуват по целия свят.", твърди доц. Райничка Михайлова.

Михайлова поясни, че коронавирусите са познати още от 1930 г., но основно от ветеринарите, защото причиняват доста заболявания при животните

Включително нашите кучета и котки боледуват от коронавируси, допълни тя.

„По-късно вече са познати и при човека и за сравнително кратко време са причинявали много леки заболявания при хората, затова не са били интерес за медицината до 2002 г., когато избухва епидемия от ТОРС, известен като SARS, и се установява, че той се причинява от коронавирус. Тогава за периода 2002-2003 г. заболяват 8 000 души.", добави доц. Михайлова.

Тя обясни,че коронавирусите "прескачат междувидовата бариера", а причинителят на сегашния вирус все още не е ясен.