Експерт : Руската църква изпълнява поръчки на Кремъл

Според бившия зам.-министър на отбраната Йордан Божилов не би трябвало духовни хора да подкрепят военни действия

Новини
10:00 - 23 Септември 2023
3285
Експерт: Руската църква изпълнява поръчки на Кремъл

Руската православна църква не е отделена от държавата. Тя много често изпълнява поръчки на Кремъл. Дори сега с войната в Украйна тя зае позиция в подкрепа на военните действия, което е немислимо за една църква и едни духовни хора.  Това заяви в студиото на по НОВА експертът по сигурността и бивш зам.- министър на отбраната Йордан Божилов, коментирайки експулсирането на трима служители на руската църква в столицата ни.

Той подчерта, че е възможно в доклада на ДАНС е възможно да има доста подробности за дейността на тези свещеници.

„Но искам да подчертая, че рисковете, свързани с националната сигурност, в много случаи са хибридни. Те са свързани с разпространяване на дезинформация, разпространяване на пропаганда, всякакви хибридни атаки, кибератаки. Аз не изключвам използването на всякаква възможност да се влияе върху обществото, върху хората, върху правителствата. Това е смисълът на хибридните войни", каза той. 

По думите му ДАНС е службата, която анализира дейността на чужди граждани на българския територия и всеки един риск за страната естествено трябва да бъде елиминиран. 

На въпрос очаква ли някаква ответна реакция от страна на Русия, Божилов беше категоричен: "Аз, честно казано, не виждам каква. Ние не извършваме някакви дейности на територията на Русия с нашите свещенослужители, които са там. Тоест аз не виждам някаква възможност да се реагира срещу нас по този конкретен повод". 

Той коментира и шпионския скандал в Лондон, в който са замесени петима българи.

"Много малко се знае за това какво точно са правили. Една шпионска дейност може да има най-различни измерения. Това може да бъде събиране на информация, предоставяне на информация, облекчаване на дейността на други служби. Това, което знаем е, че те са арестувани именно за подпомагане на руските специални служби. Много интересен е фактът, че преди няколко месеца тези българи, част от тези задържани лица, бяха свързани с предоставяне на фалшиви паспорти. Тук ми се струва, че е възможна връзката фалшиви паспорти да са подготвени от тези лица. Възможно е да са подготвени и от българска територия и да се предоставят на руски служители, на служители на руските служби, за да облекчат тяхната дейност. Това наистина е много сериозен проблем. Знаем, че в България имаше скандални случаи за издаване на фалшиви паспорти, включително и политици бяха замесени", припомни той.