Експерт с леден душ: Идат инфлация и фалити

Икономика
21:54 - 26 Януари 2022
6941
Експерт с леден душ: Идат инфлация и фалити

Очакваме инфлация и фалити. Така енергийният експерт Иван Хиновски от „Има такъв народ” попари надеждите за скорошна промяна. По думите му, за да се намали натискът на цените на външните пазари на газ, трябва да се проучат собствените ни газови ресурси в Черно море.

„Имаме и други ресурси, но това е въпрос на управленска прозорливост и политическо решение“, каза още енергийният експерт пред „Фокус”.

„Трябва да бъде приложена нова, смесена система - едно базово количество природен газ да се внася по дългосрочни договори, но при друга по-справедлива система на индексиране на цената, а свръхнуждите да пазаруваме на газовите борси на спот-търговия.

Това е практиката в Германия, Унгария минава на такъв вариант. Основният плюс на един такъв подход е повишената степен на прогнозируемост на цените.

Тук изрично искам да изтъкна важността и ролята на един от базовите принципи в нашата доктрина за енергийно развитие на страната – развитие на собствен добив, с каквито ресурси страната доказано разполага, но по неясни причини този добив се неглижира“, подчерта Иван Хиновски.

Според експерта необходими са спешни промени в Закона за енергетиката в редица области, но първото по важност е да се промени частично статута на Фонда за сигурност на електроенергийната система, който да се превърне в разплащателна агенция, която да разпределя към нуждаещите се по цялата верига свръх натрупаните приходи от продажби и износ на електроенергия от генериращите дружества.