Експерт: След карантината може да има бум на катастрофи

Да не купуваме само тестове за коронавирус, но и за наркотици, посъветва Владимир Тодоров

Актуални новини
09:12 - 23 Април 2020
1853
Експерт: След карантината може да има бум на катастрофи

Трагичната катастрофа, в която загина Милен Цветков, ни фокусира върху проблема с дрогираните шофьори. Има данни, че в последните месеци в някои населени места тези, които шофират след употреба на наркотици, са повече от пияните. Това заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. 

Какво може да се направи по този проблем? Няма друг начин за контрол на шофьори за употреба на наркотици освен с тестове. Това, което може да има превантивен ефект за шофьорите, са масовите тестове.

И както сме обединили усилия да купуваме тестове за коронавирус, тази енергия да бъде продължена след карантината за драгтестове. Защото в момента количествата са малко. Силен превантивен ефект ще има, ако например в петък и събота пред заведенията в Студентски град шофьорите масово се проверяват с тестове за наркотици. За разлика от проверката за алкохол, която засича само моментното състояние, драгтеста засича и дали си приемал наркотици 5 дни назад. Дори да си приемал преди 3 дни, подлежиш на същата санкция като този, който е прясно дрогиран и неадекватен.

Законодателят е приел подхода, че се контролира състоянието “след употреба”. Това включва остатъчните вещества, които тестът засича. Преди формулировката в закона беше “забранява се шофиране под въздействие на...”

Тези тестовете струват между 35 и 45 лева, има тривалентни (хваща 3 вида наркотици), 5 валентни - за 5 вида наркотици. Ако бъде снабдена полицията с по-големи количества тестове, може с тяхна помощ да направи профилиране, защото тя има информация кои заведения и в кои дни са рискови.

"Пътната полиция в момента се занимава с КПП-та, а не с пътни проблеми. Ясно и видимо е, че трафикът е с 50% по-малък, като цяло и катастрофите са по-малко. Но какво ще се случи, когато падне карантината? Опасявам се, че ще има бум на катастрофи. Защото след като хората са били “под похлупак” месеци наред вкъщи, всеки ще иска да излезе, да отиде до морето. Особено при този евтин бензин. И когато отворят баровете, дискотеките - тези, които се дрогират, го правят основно там...", предупреди експертът.