Експерт: Токът от новите реактори ще бъде по-евтин от този от ТЕЦ-овете

Изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ „Козлодуй” ще струва между 5 и 7 млрд. долара, посочи Иван Хиновски

Икономика
19:11 - 28 Октомври 2023
3620
Експерт: Токът от новите реактори ще бъде по-евтин от този от ТЕЦ-овете

„При добра организация е постижимо завършването на проекта за изграждане на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” през 2033 г. С американски и европейски компании такъв проект не може да се реализира непрозрачно”. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Той припомни, че за строежа на VIII блок на ядрената ни площадка е необходимо да има допълнителен ОВОС. „Процедурата изисква ОВОС за втори блок, който да се изгради там”, поясни той.

„Изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ „Козлодуй” биха стрували между 5 и 7 млрд. долара. Това е между 120 и 150 евро или долара на мегават час. Това е под цената на една ТЕЦ с отчитането на разхода за вредните емисии”, каза Хиновски, без да се поясни дали сметките му са в евро или в долари за мегават часа.

Той обясни, че топлоелектрическите централи са важни за енергийния баланс, но: "тази технология си отива, както си отидоха парните локомотиви. Въглищните централи в следващите 10-20 години ще имат много важна функция, докато се изградят ядрените централи”.

Според Хиновски не бива да се бърка акциза, който България настоява да получава от преноса на газ през наша територия, това не са транзитни такси. „Всяка страна е суверенна да определя допълнителни акцизи за енергийни услуги, които тя осъществява. Не виждам никакво противоречие с европейските директиви, това не е промяна в договора за транзит”, каза Хиновски по повод сезирането на Конституционния съд от президента Румен Радев за новите енергийни вноски върху транзита на газ. „Това е акциз за енергийна услуга”, защити предложената такса енергийният експерт. "Суверенно право на всяка една страна е да променя на своята територия такси, акцизи и мита", повтори Иван Хиновски.