Експерт: Турция пуска бежанците към Европа заради лошата си икономика

От началото на годината у нас са установени каналджии от 17 държави, обясни Антоанета Василева

Балкани
13:09 - 25 Ноември 2022
1621
Експерт: Турция пуска бежанците към Европа заради лошата си икономика

От началото на годината у нас са установени каналджии от 17 държави. Напрежението около нелегалната миграция на територията на страната достигна неочакван пик, а кризисните ситуации вече вземат и човешки жертви.

„Натиск по външните граници на Европейския съюз, и България конкретно, има от 2014 година, на различни приливи и отливи. Малко хора забелязаха какъв беше натискът на външната ни граница, особено с Турция, когато започна войната в Украйна”, обясни пред Нова тв Антоанета Василева, вицепрезидент на експертната група за борба с трафика на хора.

Натискът е по-засилен от три месеца, защото предстои зима.

„Забелязвате, че в Турция ситуацията икономически не е добра. И всъщност Турция се опитва да намали огромния обем от мигранти, като пропуска определено количество към ЕС и естествено къде да отидат- в България”, допълни Антоанета Василева.

Хората, които искат да преминат нелегално границите на България и да стигнат до други европейски страни, са тези, които извършват престъпления заедно с каналджиите, каза още вицепрезидентът на експертната група за борба с трафика на хора.