Експерт: Втора вълна на COVID-19 може да тръгне от протестите

В Австралия протестиращите бяха призовани да спазват предпазните мерки

Свят
16:25 - 08 Юни 2020
2492
Експерт: Втора вълна на COVID-19 може да тръгне от протестите

Многохилядните тълпи от протестиращи срещу полицейското насилие и расизма, запълнили улиците в САЩ и Европа заради смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис, може да предизвикат втора вълна от COVID-19, опасява се американски учен, цитиран от Евронюз.

“Първото, което виждам, е че това е прекрасна възможност за вируса да продължи да се разпространява“, заяви професорът по заразни болести и ваксини Джон Суорцбърг от Университета в Калифорния. „Хората не спазват необходимата дистанция, много от тях въобще не носят маски – не само протестиращите, същото важи и за полицаите“, сподели наблюденията си той.

Във Франция властите наложиха забрана за протести миналата седмица, но тя въобще не бе спазена. В Австралия протестиращите бяха призовани да спазват предпазните мерки и да не се събират повече от 300 души.

Проф. Суорцбърг изтъкна, че негативният ефект може да се очаква след няколко седмици. „Обикновено около 2 или 3 седмици след започването на протестите бихме могли да отчетем скок в броя на заразените. Което няма да е твърдо доказателство, че именно протестите са причината, но вероятността е много голяма“, подчерта професорът.

Той призова хората, които излизат на протести, да носят маски и при възможност да спазват дистанция от 2 м от околните. „Ако внимавате за тези две неща, и ако полицията прекрати използването на сълзотворен газ и лютив спрей, това ще е много полезно за предпазване от коронавируса“, пожела проф. Суорцман.