Експерт: Язовир “Студена” е източен безогледно

През 2017 г. е отчетена 75% загуба на вода по водопреносната система, но никой не е обърнал внимание

Новини
10:59 - 18 Ноември 2019
2362
Експерт: Язовир “Студена” е източен безогледно

Шефът на ВиК и министърът на регионалното развитие и благоустройството - ресорният зам.-министър - това са лицата, отговорни за водната криза в Перник. Това е мнението на хидроинженера инж. Георги Георгиев. 

Той обясни, че на ВиК дружеството са възложени операторските функции по експлоатиране на ВиК системата, а на министъра да координира дейностите в национален мащаб.  По думите му в закона е описано какво точно да се направи, за да не се допуснат подобни ситуации. Според него обясненията, че ремонтни дейности са довели до ситуацията е несериозно обяснение.  

"Язовирът е източен безогледно безпринципно и без спазването на методиките", категоричен бе инж. Георги Георгиев и допълни, че в язовира е трябвало да има вода, която да компенсира периода на суша. Специалистът припомни и че в края на 2017 година е отчетена 75% загуба на вода по водопреносната система. 

"Шефът на ВиК е трябвало незабавно да сигнализира, че има подобен проблем. Той трябва да има необходимия план за действия при такива случаи", допълни още инж. Георги Георгиев в интервю за bTV. Директорът на Вик Перник категорично отрече язовирът да е източен.

Справка показа, че през ноември в язовира е имало 15 590 млн. куб м вода от общ обем 25 200 млн. кубика. През ноември 2018 година те са вече едва 6 408 млн. кубика, съобщи Actualno.com. 

От данни на НИМХ става ясно, че по-суха от настоящата година е била 2000 година, а откъм приток към яз. “Студена” - 2011 е била най-неблагоприятната. Въпреки това режим на водата тогава не е бил необходим.

Водата на язовир “Студена” стига до ВЕЦ "Студена"  и от там се разпределя по останалите звена. Най-голямото количество отива за Перник, следва разходът за промишлени нужди и Топлофикация. 

Днес се очакват резултатите от взетите проби от яз. Долна Диканя за това дали водата му става за питейни нужди. Ако тя се окаже е годна, започват проектански и строителни дейности, така че да захранва язовир “Студена”.