Експерт за инцидента на Централна гара: Железниците се управляват от аматьори

Коментарите на транспортния министър Георги Гвоздейков не са професионално издържани, твърди проф. Симеон Ананиев

Новини
12:52 - 29 Май 2024
3549
Експерт за инцидента на Централна гара: Железниците се управляват от аматьори

"Всяко едно нещо в железниците е разписано. Нашите правилници са написани с кръв. Моят апел е да се върнем към строгата дисциплина и безкомпромисното отношение".

Това призова от ефира на БНР проф. Симеон Ананиев - експерт в сферата на жп транспорта. Той коментира вчерашния инцидент на Централна гара в София, при който

маневрен локомотив удари пътнически влак, като 12 души пострадаха.

Според него това е инцидент, свързан с недобра организация на движението на влаковете:

"Всеки път, когато се прави маневра и се отива на коловоз, който е зает, не се съобщава устно на машиниста, а се издава специален образец и се казва "Движение по неправилен път". Тук маневрата е навлязла в този коловоз, без изобщо да е било предупредено. Ако има документ - да, ако няма документ, само с говорене - стана такава много сериозна катастрофа в Гърция. Може би това е балкански синдром - някой казал, някой чул.

В железниците няма казал - чул, има документ.

/.../ Всеки служител трябва да има лист и да знае какво прави във всяка една ситуация", обясни той. И изказа мнението си, че коментарите на транспортния министър Георги Гвоздейков не са професионално издържани.

"Нещата са несериозни. Касаят цялостна организация.

Всичко трябва да е разписано и всеки да носи лична отговорност",

категоричен е експертът. 

Той подчерта, че влакът в коловоза е трябвало да замине преди 12 мин. Може би те са очаквали, че влакът е заминал, предположи проф. Ананиев в интервю за предаването "Преди всички".

По думите му в момента Централна гара е в много тежко техническо и технологично състояние. Той напомни, че ремонтът там продължава с месеци. 

НКЖИ осигурява движението, а БДЖ е оператор, уточни специалистът. Според него да се прехвърля вината само на БДЖ и на машиниста не е правилно:

"Това е комплекс от грешки и непрофесионализъм". 

Стига с пиар, започнете да работите както трябва, призова проф. Симеон Ананиев.

По думите му железниците не могат да се управляват от аматьори. Той изтъкна непрекъснатите рокади и давани обещания.

"В България, не само при железниците, няма последващи стъпки", каза със съжаление експертът. 

Проф. Симеон Ананиев е председател на Клъстър зелен транспорт, член на УС на Българската асоциация на вещите лица и експертите, съдебен експерт (вещо лице) в списъците на Министерство на правосъдието на България за извършване на транспортно-икономически експертизи, преподавател по спедиция, статистика и управление на транспорта във Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“. Бивш председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи. Основните сфери, в които работи, са интегрирани транспортни системи и инфраструктура, транспортна логистика и интермодални превози.