Експерт за инцидента в Люлин : Абсурдно е да стреляш по гарги в населено място

Факт е, че ни липса самовъзпитание за ползването на такъв тип пушки, коментира Димитров

Топ
08:45 - 15 Април 2024
2394
Експерт за инцидента в Люлин: Абсурдно е да стреляш по гарги в населено място

Жена пострада след стрелбата вчера в столичния квартал "Люлин". 40-годишен мъж, отправил изстрела, беше задържан.

Стрелбата е извършена с въздушен пистолет. Мъжът се е намирал в апартамента си. Стреляно е в посока на заведение, в което се намирала жената. Тя е одраскана от сачма над веждата си. Пред униформените мъжът казал, че е "стрелял по гарги".

"Абсурдно е в толкова гъсто населено място да си позволиш да стреляш дори и по гарги. Блоковете са един до друг, а рискът е голям. Няма значение, че оръжието е въздушно. Може да има опасни последствия", коментира пред bTV Добромир Димитров, експерт по оръжия и боеприпаси.

"Трудно е да се каже от каква дистанция въздушното оръжие е опасно - може да е от 2 метра, може да е от 10. Зависи колко е силно оръжието. Важна и летящата сачма. Ако тя попадне в окото, изходът може да е фатален. Рискът не е малък", посочи Димитров.

Според него е лесно човек да се сдобие с въздушно оръжие. След закупуването му то трябва да бъде регистрирано в служа "Контрол на общоопасните средства" (КОС).

"Най-важно е всеки, който взима такова нещо, да има самосъзнание и възпитание как да го ползва и къде да го ползва. Може би трябва да има и някакви курсове. Самият човек трябва да знае сам за себе си, че трябва да пази хората около себе си", подчерта експертът.

Той коментира и случая с 2-годишното дете, което беше простреляно в събота след обяд в кв. "Кулата" във Враца. Първоначално родителите са казали, че то е паднало от столче. При прегледа в болницата със скенер обаче е установено, че има сачма в главата.

"Дали случаите с въздушни оръжия зачестяват - не знам. Фактът е, че ни липсва самовъзпитание за ползването и придобиване на такъв тип пушки. Човек трябва да знае, че трябва да има въздържане за използване и стреляне", каза още Добромир Димитров.