Експерти: Чуете ли гръм , скрийте телефона и затворете чадъра!

Новини
15:00 - 18 Юни 2019
15149
Експерти: Чуете ли гръм, скрийте телефона и затворете чадъра!

След като и тази година гръмотевичните бури взеха жертва, експерти побързаха да дадат съветите си как да се опазим от мълниите, които  понякога се оказват смъртоносни. Снощи 47 годишен мъж бе поразен от гръмотевица в столичния квартал  „Люлин” и издъхна на път към болницата.

Според компетентните по темата, първото, което трябва да направите, чуете ли гръм по време на буря е да затворим чадъра, чиито метални части привличат като магнит огнените стрели. По-добре е да нямаме нищо над главата си. Задължително е да стоим далеч от всякакви метални предмети, защото тъкмо те привличат мълниите.  Това означава да махнем и часовника и дори златното или сребърно синджирче от врата. Вие ставате двойна мишена, ако стоите близо до какъвто и да е метален предмет.
     

„Видите ли мълния, много бързо потърсете близка сграда, в която да влезете. Може да се подслоните и в някой вход, докато отмине силната буря”, съветват специалистите. Това е най-сигурният начин да сте в безопасност, но не винаги има такава възможност.
Докато чувате гръмотевиците, в никакъв случай не се движете покрай дървета или до някой друг висок обект, който би могъл да увеличи риска от опасност от падане на мълния, е другият важен съвет, който може да ви помогне, докато природното бедствие се вихри.

Не забравяйте, че и водата е проводник. Затова веднага трябва да излезете от водата, ако сте нагазили в локва.

Не бива да стоите до високи сгради,  кули, високи дървета и дори паметници, защото те привличат гръмотевиците. В никакъв случай не говорете по мобилния си телефон, и това е опасно.
Колкото и да е учудващо, колата е напълно безопасно място по време на буря. Макар да е метална, гумите изолират. Ако гръм удари върху автомобила, електричеството ще обтече около метала, но и около тялото ви и ще отиде в земята.

В най-неблагоприятен вариант - ако сте на открито, на полето например, открийте ров или дупка и легнете в нея. Ако няма такава възможност, седнете свити с глава между раменете и се опитайте да се сгънете максимално. Не бива да лягате с цялата дължина на тялото си.

Понякога дори в дома си не сте в безопасност. Оказва се, че мълниите могат да влязат и вътре в помещението, ако прозорците или балконските врати не са затворени. Особено опасна е кълбовидната мълния. Ако сте вътре в помещението, стойте далеч от прозорците и вратите. Не пипайте нищо, което е включено в контакта - домакински уреди или компютър.

От убежището си, където и да е то, е безопасно да излезете чак когато са минали 30 минути от последната гръмотевица.

В случай че попаднете на човек в беда, пострадал от мълния, веднага извикайте линейка - пострадалият има нужда от изкуствено дишане и  медицинска помощ.