Експерти: Дългото засушаване също допринесе за бедствието в Царево

Общество
08:50 - 07 Септември 2023
2436
Експерти: Дългото засушаване също допринесе за бедствието в Царево

Ще се увеличат екстремните валежи, тоест големи количества за кратко време. Наводнения е имало и ще има. Но в плановете за управление на риска от наводнения трябва да бъдат обозначени районите с риск, каза експертът инж. Снежанка Балабанова по Нова тв. Тя и климатологът Христо Попов и инж. Димитър Куманов коментираха трагедията в Царево.

Според нея е важно експертите, които ще са ангажирани по делата, тъй като има смъртни случаи, да отидат веднага на място.

Може веднага да се забрани засипването на дерета. Мерките в плановете не се спазват, смята инж. Димитър Куманов. Той добави, че масово се краде баластра. Такъв валеж се случва веднъж на 50 години, допълни климатологът Христо Попов. Той добави, че при обществени обсъждания, когато се избирало дали да има паркинг или зелена площ, масово се избирала зелена площ. Огромна е разликата, защото когато има бетон или асфалт, падналият валеж веднага се превръща в река. Дългото засушаване също допринесе, когато е прекалено сухо, не успява добре да попие, добави Христо Попов. Всеки един жълт код е потенциално наводнение, добави той.

Снежанка Балабанова каза, че предния ден не е имало индикации за подобно нещо в Царево.