Експерти: Машините крият риск за изборите

Политика
17:09 - 17 Септември 2024
982
Експерти: Машините крият риск за изборите

Следват много предизвикателства, свързани с изборния процес. На първо място е разяснителната кампания. Тя ще ни помогне да припомним гласуването с машини и с хартия. На второ място - обучението на РИК и СИК. Нямаме промяна в законодателството, но това е от слабите моменти в организацията на изборния процес. На следващо място - организацията на вота зад граница, там не се предлагат достатъчно членове на СИК, това затруднява работата им. Това каза Александър Андреев, бивш говорител и председател на ЦИК, пред Нова нюз.
 
"Над 100 устройства са имали проблем с дефектиране при отпечатване на разписката. Параметрите и техническите характеристики се определят от ЦИК. МС иска да подпомогне комисията в решаването на този проблем, което не позволява провеждането на нормално машинно гласуване", допълни той. 

От своя страна експертът по изборни системи и политически науки Ваня Нушева сподели, че кабинетът е подходил активно към изборния процес. "Част от предложенията, например за регистър на пломбите, са дошли твърде много за ЦИК, тя е взимала подобни мерки. Добре е да има комуникация между комисията и правителството. Друг нерешен въпрос са параваните за гласуване. Имаше прехвърляне на топката относно параметрите, а това има значение, защото всяка община организира процеса според наличните ѝ материали. В тъмните стаички може да бъде заснета бюлетината. Необходима е единна визия за параваните", коментира тя.