Експерти: Ограничение до 130 км/ч по магистралите

Максималната скорост да бъде намалена, но едва ли ще стане, тъй като правителството си заминава, заяви Владимир Тодоров

Новини
09:11 - 25 Април 2024
2275
Експерти: Ограничение до 130 км/ч по магистралите

"Максималната скорост по магистралите да стане 130 км/ч. Тази мярка в момента няма да бъде приета, защото парламентът си заминава. По същество дали е ефективна тази мярка – само в две държави в Европа, Германия и Полша, скоростта е над 130 км/ч. В останалите случаи допустимата скорост на магистралите е 110-120 км/ч", заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

"Ако се въведе тази мярка, тя принципно е добра. Но ако не бъде контролирано нейното изпълнение, от нея няма смисъл и няма да има ефект. Единствената магистрала, която е завършена е „Тракия”. На нея, за разстояние от 340 километра има поставени едва три камери”, допълни Тодоров.

Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност" подчерта, че „като любител на високите скорости, мисли, че тази мярка няма да даде резултат и да допринесе с много за общата картина на пътната безопасност”.

„Статистиката показва, че най-много ПТП-та с брой загинали и пострадали има на първокласните пътища. Това са пътища, по които се шофира с до 90 км/ч и няма обезопасителни системи. Тези случаи на автомагистрала са три пъти по-малко.
Проблемът не е в скоростта ни на магистралите. Една такава мярка според мен не е навременна. Освен това тази скорост е максимално допустима, но не е задължителна. Шофьори, които не се чувстват сигурни на такава скорост, спокойно могат да я намалят”, каза още той.