Експерти: Патрулките поршета за по 300 бона са безумие

Парите за патрулките „бегачки” достигат 4 800 000 с ДДС

Общество
21:32 - 29 Ноември 2019
4954
Експерти: Патрулките поршета за по 300 бона са безумие

Джигит се носи с 200 кмч по родните магастрали. След него се втурват„Порше” или „Мазерати”. След кратка гонка нарушителят е настигнат, а от „бегачките” изскачат катаджии, които му съставят акт или направо свалят номерата. Това не е сценарий за новия сезон на сериала „Под прикритие”, а една почти сбъдната идея на МВР. Според нея за 4,8 милиона лева ще бъдат закупени 15 бързи и мощни автомобили, които ще се ползват като тайни патрулки без обозначителни знаци, пишат колегите от "Трафик Нюз".

Най-смущаващо в този сценарий е средната цена на всяка от катаджийските коли под прикритие, която излиза около 320 000 лева. Нужните милиони ще дойдат от Фонд „Пътна безопасност”, в който се наливат събраните глоби от шофьорите нарушители, заснети с камери.

Решението за покупката на 15 немаркирани коли, които „да патрулират тайно по магистралите и при сигнал да догонват нарушители”, е взето от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДБ ) още през март, но тогава за целта са отпуснати 2 550 000 лв. На заседанието на комисията на 11 ноември сумата е увеличена с още 2 250 000 лв., с което парите за патрулките „бегачки” достигат 4 800 000 с ДДС.

Получени са 6  предложения, от които само четири са за 15 коли. Офертите за пълния комплект тайни патрулки обаче са от 3 800 000 лв.  до 4 817 000 с ДДС. Затова и шефът на националната полиция Христо Терзийски праща на 14 октомври докладна до вътрешния министър Младен Маринов сумата да се вдигне до 4 800 000 с ДДС, което и се случва.

Идеята за новите скъпи тайни патрулки обаче се приема на нож от повечето  експерти по пътна безопасност, някои от които участват в Държавно-обществената комисия.

„Това е скандалът на годината в сферата на пътната безопасност. При толкова много проблеми, като се започне дори от  липсата на маркировка за нощно виждане и мантинели по пътищата ни, да се похарчат толкова пари за някакви тайни патрулки е безумие. Това е и поредно доказателство как некомпетентни хора прахосват обществен ресурс”, заяви Богдан Милчев от Института за пътна безопасност, който е и бивш шеф на КАТ.

От идеята за катаджии с поршета е шокиран и Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, който и участва в заседанията на Държавно-обществената комисия за безопасност на движението.

„Това е опит да се прахосат почти 5 милиона лева за нещо, от което няма да има никакъв ефект. Вече сериозно се говори, че за патрулки ще се купуват коли като „Порше”, „Мазерати” и „Ферари”.   Къде обаче ще гонят нарушители с тях? Ние нямаме толкова бързи пътища, магистралите ни не са с четири, а с по две ленти и едната винаги е задръстена от тирове и автобуси. Дори някой да кара бързо, на следващия пътен възел обикновена патрулка може да го спре. А и едно преследване по магистралата създава рискове за тежки произшествия” , коментира пред "Трафик Нюз" Йонко Иванов.