Експерти: Пенсиите ще се изплащат дори без приет бюджет за 2023 г.

Действието на настоящия удължен бюджет приключва на 10 юни

Новини
10:36 - 25 Май 2023
2503
Експерти: Пенсиите ще се изплащат дори без приет бюджет за 2023 г.

Пенсиите и заплатите в държавния сектор ще се изплащат дори без приет бюджет за 2023 г. Това успокоиха експерти в студиото на „Здравей, България”.

В момента страната ни работи с удължените финанси от миналата година. Припомняме, че действието на настоящия удължен бюджет приключва 10 юни.

„В Закона за публични финанси има текстове, които определят какво се случва, когато не е приет бюджет в рамките на периода. На 11 юни продължава да действа старият закон, като се извършват разходи до размера на приходите и равни на разходите, които се извършени в същия период на миналата година.

Има една съществена особеност, че е необходимо решение на НС за удължаване на прилагането на закона за бюджета за 2022 г.

Причината е, че са изтекли трите месеца, които се определят като максимален срок за допустимост за удължаване от Закона за публичните финанси”, обясни изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

„Сега, за да се успокоят хората, трябва да се каже, че фискалната програма е над бюджетите. Отдолу имаме държавен бюджет и самостоятелни бюджети.

За пенсионерите специално бюджетът е самостоятелен.

Автономните си имат приходна част, която може да покрие пенсиите”, уточни финансистът Любомир Каримански.

„Нямам притеснения за плащанията. Ако има нещо, което се прави добре у нас, това е бюджетът. От въвеждането на Валутния съвет досега това става безпроблемно.

Страната ни е една от топ 5 в Европа по добър фискален баланс.

Това, което стана миналата година беше фискална вакханалия – изключително разпускане на разходите и съответно проблем с приходите. Когато има Народно събрание, няма опасност да няма плащания”, смята Руслан Стефанов, икономист, Център за изследване на демокрацията.