Експерти по хигиената – новост в турските самолети

След всеки полет самолетите са цялостно дезинфектирани

Свят
12:37 - 05 Юни 2020
3872
Експерти по хигиената – новост в турските самолети

Турският национален авиопревозвач "Търкиш еърлайнс" намали броя на пътниците на всеки полет в съответствие с мерките срещу COVID-19, но компанията въведе също така и нови лица на борда. Под етикета "експерти по хигиената" този нов персонал има за задача да гарантира хигиената на полетите, които бяха подновени по вътрешните линии от понеделник.

Във време на пандемия всеки аспект от ежедневния живот се промени и полетите не са изключение. Екипирани със защитни шлемове, експертите непрекъснато проверяват дали се спазват хигиенните правила в самолетите преди, по време на и след полета. Авиопревозвачът, който осъществи след двумесечно прекъсване първия си вътрешен полет от Истанбул до Анкара предоставя на пътниците преди всеки полет също маски и комплекти за хигиена, съдържащи дезинфектанти.

Компанията, която ще възобнови и международните си полети в предстоящите дни, полага усилия да увери пътниците, че е безопасно отново да се лети при строги мерки срещу пандемията.

Експертите по чистотата постоянно дезинфекцират тоалетните в самолетите и всички повърхности, които пътниците може да са докоснали. Те също така имат за задача да осигуряват социална дистанция по време на полетите, да държат пътниците на безопасно разстояние един от друг и да предупреждават онези, които свалят маските си.

Тези специалисти имат също така необичайната задача да гарантират, че докато един от пътниците яде или пие по време на полета, другите пътници носят маските си.

След всеки полет самолетите са цялостно дезинфектирани - от креслата до тоалетните.

Летищата в Истанбул, Анкара, третия най-голям град в страната Измир, средиземноморския курорт Анталия и черноморския град Трабзон отвориха отново за ограничени полети, а през седмицата се очаква примера им да последват и други аеропорти.

Пътниците ще получават код от приложението HES (Hayat Eve Sigar, Животът се побира у дома), за да могат да се качат на даден полет. Кодът, който е приложим и за други видове транспорт, потвърждава здравното състояние на пътника, а на онези, които са болни или за които се смята, че може да са болни, не се издава разрешение за пътуване.

С изключение на лаптопи, дамски чанти и бебешки колички, на борда е забранен всякакъв ръчен багаж, а носенето на маски е задължително. Пасажерите се проверяват и за висока температура на входовете на летищата чрез термални камери.

Процедурата по чекиране на билета се пропуска, а вместо това пътниците сканират код на документите си в устройства, поставени на летищата. Изпращачи на пътници не се допускат на терминала.

Самолетните полети могат да се възобновят едва след като летищата бъдат сертифицирани като безопасни за COVID-19.