Експерти пред Lupa.bg: Нено Димов погази и Закона за водите

Язовир „Студена“ можеше по-рано да бъде спасен, смятат екоспециалисти

Топ
16:19 - 10 Януари 2020
4845
Експерти пред Lupa.bg: Нено Димов погази и Закона за водите

Основният виновник за водната криза в Перник е екоминистърът Нено Димов. Той е трябвало много по-рано да вземе мерки срещу засушаването в миньорския град, с което е погазил Закона за водите, алармират пред Lupa.bg екоексперти.

Нено Димов не е изпълнил навреме задълженията си по отношение на язовирите, описани в Чл 53.

Чл 53 (1) Начинът на използването на водите на комплексните и значимите язовири по приложение № 1 се определя в годишен и месечни режимни графици, които се утвърждават от министъра на околната среда и водите и са неразделна част от разрешителното за водовземане.

 (2) С годишния график се определя стратегията за използване на водите на язовирите по приложение № 1 през съответната година.

(3) Месечният график се изготвя, КАТО СЕ ВЗЕМАТ ПРЕДВИД АКТУАЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ЯЗОВИРА ПРЕЗ ПРЕДХОДНИЯ МЕСЕЦ, ОПРЕДЕЛЕНАТА С ГОДИШНИЯ ГРАФИК СТРАТЕГИЯ, ПРОГНОЗАТА ЗА ОЧАКВАНИЯ ПРИТОК, ХИДРОМЕТЕОРОЛОГИЧНАТА ОБСТАНОВКА И ПРЕЦЕНКАТА НА ИСКАНИЯТА В МЕСЕЧНАТА ЗАЯВКА ОТ ТИТУЛЯРИТЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА ВОДОВЗЕМАНЕ.

(4) С месечните графици се:

1. прехвърлят води;

2. определят свободни обеми за поемане на очакван приток;

3. определят специфични условия към титулярите на разрешителни.
(5) Разрешеният лимит може да бъде надвишен в случай на определен с месечния график обем за поемане на очакван приток или при възникване на непредвидими и/или изключителни обстоятелства.

(6) Лицата, които осъществяват техническата експлоатация на язовирите и съоръженията към тях, представят в МИНИСТЕРСТВОТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ЕЖЕДНЕВНО, ПО ДЕСЕТДНЕВКИ И МЕСЕЧНО, НА СЛЕДВАЩИЯ РАБОТЕН ДЕН, информация за водностопанския баланс в язовирите по приложение № 1.

(7) МИНИСТЪРЪТ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ или оправомощено от него длъжностно лице при възникване на непредвидими и/или изключителни обстоятелства изменя месечния график, за което писмено уведомява заинтересованите страни.

В яз. "Студена" има повече тиня, отколкото вода

Нено Нинов е трябвало преди поне 6 месеца да спаси положението в Перник. Но той навярно е подценил ситуациата. На 3 септември Станислав Владимиров, който тогава бе депутат, обяви пред медии, че язовир „Студена“ е празен.

Той зададе в парламента въпрос на Нено Димов и Петя Аврамова - какво става със "Студена" и защо от няколко седмици перничани системно остават по 24 часа без вода въпреки обилните дъждове през пролетта и началото на лятото. На 20 септември Владимиров се опитва да предизвика дебат за Перник в Народното събрание. Регионалният министър призна тогава, че в града са зачестили авариите, но ги отдава на появилите се пукнатини в почвата заради сушата. И добави, че Нено Димов я е уверил, че с водата проблем няма.

От своя страна екоминистърът обвини ВиК-Перник за водните загуби и Пламен Орешарски: „Перник е единственият областен център, който не е успял да подаде проект по Оперативна програма "Околна среда". Към 2017 г. всички проекти на другите областни центрове са били реализирани. Средствата по Оперативна програма "Околна среда" поради некадърното управление и съмненията за корупция през 2013 г. са спрени и рискувахме да загубим милиарди. Тогава между другото, управляваше правителството на Орешарски, партията на г-жа Нинова", заяви преди дни министърът пред БНТ.

Заради пресушаването на язовир Студена шефът на ВиК-Перник Иван Витанов и бившият вече областен управител Ирена Соколова бяха арестувани. Екоминистърът пък бе привикан на разпит в спецпрокуратурата.